Ukrajna az év vége előtt újabb F–16-os vadászgépeket kap Dániától

2024 második felében Koppenhága további F–16-osokat fog szállítani Kijevnek, mondta el ukrajnai látogatásán Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter. A szállítandó vadászgépek pontos számát azonban nem árulta el.

Forrás: Jydske Vestkysten2024. 09. 16. 17:58
Egy dán F-16-os repülőgép
Egy dán F-16-os repülőgép Fotó: Bo Amstrup Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Örömmel jelenthetem be, hogy folyamatban van az F–16-os repülőgépek átadása Dániából és Hollandiából” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter még július közepén.

Ukrajna még az év vége előtt újabb dán F–16-os vadászgépeket kap, írta a Jydske Vestkysten.

Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter (L) és Michael Wiggers Hyldgaard dán védelmi főnök látható Dánia lobogója napján, a koppenhágai Christiansborg Palota téren
Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter (L) és Michael Wiggers Hyldgaard dán védelmi főnök látható Dánia lobogója napján, a koppenhágai Christiansborg palota téren Fotó: AFP/Ida Marie Odgaard

Ezt Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter jelentette be, aki az elmúlt napokban Ukrajnába látogatott. Azt azonban nem részletezte, hány repülőgépet és mikor szállít a skandináv ország Ukrajnának. Augusztus közepén érkezett Ukrajnába az első dán harci repülőgép-szállítmány. 

Dánia összesen 19 F–16-os repülőgép adományozására kötelezte el magát Ukrajna számára.

Troels Lund Poulsen ukrajnai látogatása során találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek a Dánia által fizetett, de az ukrán hadiipar által gyártott Bohdana tüzérségi lövedékek átadásáról is beszámolt.

Dánia Ukrajna első olyan szövetségese, amely úgy döntött, hogy közvetlenül az ukrán védelmi iparba fektet be. Döntés született arról, hogy Dánia az úgynevezett Ukrajna alapból 1,3 milliárd koronát juttat az ukrán védelmi iparba. Ezen túlmenően az EU megbízta Dániát a befagyasztott orosz vagyonból származó összegek felszabadításával, amelyet szintén az ukrajnai védelmi iparba szeretnének befektetni.

Borítókép: Egy dán F–16-os repülőgép (Fotó: AFP/Bo Amstrup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.