A Hezbollahtól szabadulna Libanon

Libanon előtt most új lehetőség nyílik arra, hogy megszabaduljon a Hezbollah befolyásától. A libanoni professzor, Makram Rabah szerint azonban ehhez radikális változtatásokra és külső segítségre lesz szükség.

2024. 10. 23. 20:54
Libanoniak menekülnek az otthonaikból az Izrael és a Hezbollah közötti harcok alatt
Libanoniak menekülnek az otthonaikból az Izrael és a Hezbollah közötti harcok alatt Fotó: Middle East Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hezbollah, Libanon hírhedt fegyveres milíciája és politikai pártja, évtizedek óta meghatározó szereplője az ország életének. Most azonban úgy tűnik, hatalma megrendült, és ez egyedülálló esélyt kínálhat a libanoniaknak arra, hogy megszabaduljanak a szervezet szorításából – véli Makram Rabah, a Bejrúti Amerikai Egyetem professzora, aki a Die Welt német lapnak adott interjút.

– A Hezbollah mint eszme megsemmisült. Doktrinájuk és narratívájuk, miszerint ők egy helyi milícia, amely megvédi Libanont, a síitákat és felszabadítja Palesztinát, hiteltelenné vált a közösségi médiában és a hírekben

– fogalmazott a professzor, aki szerint a szervezet katonai struktúrája ugyan folytathatja a harcot, de már nem képes hatékonyan irányítani és ellenőrizni erőit. – Talán vannak még emberek, akik vezetőknek nevezik magukat, de ők a föld alatt bujkálnak – magyarázta. 

Rabah hangsúlyozta, hogy a Hezbollah meggyengülése önmagában nem elegendő.

– A libanoniaknak fel kell ismerniük, hogy az igazi probléma a működőképes állam és a megfelelő kormányzás hiánya

 – mondta. Szerinte a felekezeti rendszer, amelyben a vallási közösségek képviselői arányosan vannak jelen a parlamentben, átokká vált, és lehetővé tette a Hezbollah számára, hogy kihasználja a vallási csoportok közötti megosztottságot.

A professzor arra figyelmeztetett, hogy a Hezbollah politikai úton is megpróbálhatja megtartani hatalmát. – Ha a következő kompromisszum olyan elismerést ad a Hezbollahnak, hogy más formában megtarthatja fegyvereit, amíg csak Libanont ellenőrzi, az katasztrófa lenne a libanoniaknak – vélekedett. Rabah szerint a változáshoz a libanoni népnek kell fellépnie a Hezbollah ellen.

Ez egy olyan szörnyeteg, amit nekünk magunknak kell legyőznünk. Nem fegyverekről beszélek, hanem egy etikai, politikai hozzáállásról, amely évekig tartó küzdelemmé alakul majd, hogy Libanont normális állammá alakítsuk

– fogalmazott. A szakértő hangsúlyozta, hogy ehhez külső segítségre is szükség lesz, különösen az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia részéről. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ha az Egyesült Államok csak Irán feltartóztatására összpontosít – ahelyett, hogy szembenézne vele.

Rabah szavai szerint Libanon most történelmi lehetőség előtt áll. A Hezbollah meggyengülése megnyithatja az utat egy olyan ország felé, ahol mindenki a jog uralma alatt él. De ehhez a libanoniaknak szembe kell nézniük saját felelősségükkel és radikálisan át kell gondolniuk az országuk jövőjét.

Borítókép: Libanoniak menekülnek az otthonaikból az Izrael és a Hezbollah közötti harcok alatt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.