Az olasz kormány szerint véget kell vetni a korlátlan és ideológiai alapú befogadási politikának

A római kormány hétfő esti ülésén törvényerejű rendelettel határozta meg a biztonságosnak számító országok listáját. A Meloni-kormány az intézkedéssel felülbírálta a bíróságok korábbi döntését az albániai táborokban elhelyezett migránsok szabadon engedéséről.

Forrás: MTI2024. 10. 22. 7:03
Egy migráns az olaszországi Lampedusa sziget kikötőjébe tartó autóbusz ablakán néz ki 2023. szeptember 16-án (Fotó: AFP)
Egy migráns az olaszországi Lampedusa sziget kikötőjébe tartó autóbusz ablakán néz ki 2023. szeptember 16-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migráció és a menedékkérelmi eljárás szabályozását érintő kormányrendelet rögzítette, mely származási országokat tartják biztonságosnak. Ugyanezt eddig a külügyi és belügyi tárca szabta meg, de a minisztériumi rendelkezések nem voltak elegendőek az olasz bíróságok értelmezése szerint. 

A kormány most törvényerejű rendelettel válaszolt az utóbbi napokban kialakult vitákra, amelyek az Albániában létesített befogadóközpontokat érintették. 

Az október 11-én megnyitott táborokban elhelyezett első csoportot, tizenkét embert visszaszállították Olaszországba, miután az illetékes római bíróság nem engedélyezte feltartóztatásukat. 
Egyiptomi és bangladesi férfiakról volt szó, és a bíróság úgy ítélte meg, hogy sem Egyiptom, sem Banglades nem számít biztonságos országnak, ezért menedékkérőknek számítanak, tehát miután benyújtják menedékkérelmüket, szabadon mozoghatnak Olaszország területén. 

A bírói határozat szerint az uniós jogszabályok ilyen esetben felülírják a nemzeti tárca határozatát. Az Európai Bíróság egy állásfoglalása szerint nem lehet egy unión kívüli országnak csak egy részét biztonságossá nyilvánítani. 

A kormányülést követő sajtótájékoztatón a belügyminiszter, Matteo Piantedosi elmondta, hogy a listán eredetileg szereplő 22 ország helyett 19 maradt a rendeletben. Kamerunt, Kolumbiát és Nigériát leszedték a biztonságos országok listájáról az uniós állásfoglalás szerint. 
Piantedosi hangoztatta, hogy Olaszország „úttörő” szerepet tölt be, mivel egyrészt tiszteletben tartja az európai előírásokat, másrészt előrevetíti a 2026 júniusától életbe lépő migrációs és menekültügyi paktumot, amely módosítani fogja az országok biztonságának meghatározását. 

A belügyminiszter úgy vélte, véget kell vetni az előző kormányok „korlátlan és ideológiai alapú befogadási politikájának”. 

Újságírói kérdésre megjegyezte, hogy az albániai táborok fenntartása semmivel sem kerül többe, mint a bevándorlók olaszországi ellátása, szállítása, elhelyezése, ami a belügyi tárcának évi 1,7 milliárd euróba kerül. 
Carlo Nordio igazságügyi miniszter szerint az olasz bíróságok egyszerűen rosszul értelmezték az uniós jogszabályokat. 
Antonio Mantovano, a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár reményét fejezte ki, hogy a rendelet véget vet a vitáknak, és az albániai táborok folytathatják működésüket a következő csoport odaszállításával. Kifejtette, hogy jelenleg Albánia, Algéria, Banglades, Bosznia-Hercegovina, a Zöld-foki Köztársaság, Elefántcsontpart, Egyiptom, Gambia, Georgia, Ghána, Koszovó, Észak-Macedónia, Marokkó, Montenegró, Peru, Szenegál, Szerbia, Srí Lanka és Tunézia számít biztonságosnak. 
A listát a kormány félévente felülvizsgálja. 
Giorgia Meloni olasz kormányfő hétfőn úgy nyilatkozott, kormánya elkötelezte magát a határok védelme mellett, „Olaszországba kizárólag törvényesen lehet belépni”. Elsődlegesnek nevezte az emberkereskedők elleni küzdelmet.
Borítókép: Egy migráns az olaszországi Lampedusa sziget kikötőjébe tartó autóbusz ablakán néz ki 2023. szeptember 16-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.