Csendőrségi jelentés rántja le a leplet a spanyol kormány korrupciós ügyeiről

Csütörtökön nyilvánosságra hoztak egy olyan csendőrségi jelentést, amely a szocialista (PSOE) kormány több korrupciós és egyéb botrányának részleteit fedi fel évekre visszamenőleg.

2024. 10. 11. 19:12
Spain's Prime Minister Pedro Sanchez leaves after meeting Pope Francis
VATICAN CITY, VATICAN, OCTOBER 11: Spain's Prime Minister Pedro Sanchez leaves after meeting Pope Francis at the Vatican, on October 11, 2024. isabella Bonotto / Anadolu (Photo by isabella Bonotto / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnal mondjon le, vagy írjon ki új választásokat – ezt követeli a szocialista (PSOE) spanyol kormányfőtől a jobboldal. A konzervatív Néppárt (PP) szenátusi szóvivője, Alicia Garcia azután fogalmazta meg a kemény üzenetet Pedro Sánchez miniszterelnöknek, hogy csütörtökön nyilvánosságra került a Spanyol Csendőrség Központi Műveleti Egységének (UCO) egy jelentése, amely feltárta a baloldali kormány elmúlt években kirobbant botrányainak részleteit. 

A jelentés középpontjában a „DelcyGate” névre keresztelt ügy áll, amely 2020 januárjában robbant ki, amikor Delcy Rodríguez, a szankciók alatt álló venezuelai alelnök a madridi repülőtérre érkezett, mint kiderült Pedro Sánchez jóváhagyásával. Rodrígueznek nem lett volna szabad belépnie az Európai Unióba az ellene hozott szankciók miatt, ennek ellenére érkezését még maga a spanyol kormányfő is engedélyezte, ráadásul negyven csomagját egyáltalán nem ellenőrizték a biztonsági átvizsgálás során.

Az új információk szerint Rodríguez látogatása nem volt véletlen és köze lehetett az akkoriban a csőd szélén álló, nem sokkal később vitatott állami támogatással megmentett Air Europa légitársasághoz is.

A dokumentum rámutat arra, hogy a cégnek folyósított támogatás szintén vitatott ügyletek eredménye, és ebben a folyamatban kulcsfontosságú, közvetítő szerepet tölthetett be busás jutalékért cserébe a más korrupciós botrányai miatt már börtönben ülő Víctor de Aldama vállalkozó. 

Ő az, aki a spanyol kormánytagokat is érintő, idén kirobbant „Koldo-ügybe” is belekeveredett, amelynek során szabálytalan maszkszerződéseket kötöttek a koronavírus-járvány idején. Aldama a korábbi közlekedési miniszter, José Luis Ábalos barátja volt, aki a gyanú szerint közvetítő szerepet töltött be a Koldo-ügyben, amit akkori tanácsadójáról, Koldo Garciáról neveztek el. Ráadásul az UCO-jelentés megjegyzi, hogy Ábalos maga is találkozhatott a venezuelai alelnökkel, ami még több kérdést is felvet a nemzetközi szankciók és a kormány átláthatóságának megsértéséről. 

Az egykori közlekedési tárcavezető a dokumentumban feltárt részletek miatt várhatóan most már nemcsak gyanúsítottként, hanem vádlottként fog a bíróság elé állni a Koldo-ügyben. A csendőrségi dokumentum nem mellesleg súlyosabb gyanúba keverte a jelenlegi szocialista területpolitikai minisztert, Ángel Victor Torrest, valamint a házelnököt, Francina Armengolt is, akik szintén részt vehettek a szabálytalan maszkszerződések létrejöttében. 

A Néppárt szóvivője pénteken azt mondta, hogy Sánchez minden ügy „keresztapja”, majd hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a demokrácia legsúlyosabb korrupciós összeesküvése bontakozott ki az elmúlt években Spanyolországban azóta, hogy a baloldal hatalomra került. 

García az UCO-jelentést pusztító erejűnek nevezte, mivel szerinte bizonyítja, hogy Sánchez rengeteg témában hazudott, miközben valójában minden egyes lépését és döntését körüllengi a korrupció.

A konzervatívok vezetője, Alberto Núnez Feijóo eközben az X-en úgy fogalmazott: 

Egyetlen becsületes elnök sem kerülné el a felelősségvállalást, amikor a korrupció ennyire ijesztő ütemben lengi őt körül. Tudta. Elfedte. Hazudott. Ez a helyzet tarthatatlan. A kormány nem szolgálja a spanyol népet.

Pedro Sánchez miniszterelnök az őt fenyegető politikai földrengés közepette pénteken Ferenc pápával találkozott a Vatikánban, ahol a csendőrségi jelentés is szóba került. 

A szocialista kormányfő biztosította a katolikus egyházfőt arról, hogy Delcy Rodriguez látogatását valójában lefújták azután, hogy kiderültek a vele szemben érvényben lévő uniós szankciók. Ezután elmondta neki, hogy az Air Európának juttatott spanyol állami támogatás odaítélése jogszerűen zajlott le, majd hozzátette, hogy kormánya elkötelezett a tisztaság és átláthatóság mellett. 

A szentatya előtt megjegyezte, hogy szerinte kormányának tagjai közül senki sem korrupt, ugyanakkor ígéretet tett a pápának arra, hogy senki sem marad büntetlenül abban az esetben, ha bármelyik korrupciós ügyben beigazolódik érintettségük.

Borítókép: Pedro Sanchez (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.