Elhunyt Alex Salmond, Skócia első függetlenségpárti miniszterelnöke

Salmondot 69 éves korában érte a halál.

Forrás: MTI2024. 10. 12. 19:24
Alex Salmond volt skót miniszterelnök és Alba párti vezető beszél a függetlenséget támogatókhoz a Mindenki egy zászló alatt felvonuláson 2023. május 06-án Glasgow-ban, Skóciában.
Alex Salmond volt skót miniszterelnök és Alba párti vezető beszél a függetlenséget támogatókhoz a Mindenki egy zászló alatt felvonuláson 2023. május 06-án Glasgow-ban, Skóciában. Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alex Salmond 1990 és 2000, majd 2004 és 2014 között állt a Skót Nemzeti Párt (SNP) élén, és 2007-től 2014-ig töltötte be a skót kormányfői tisztséget.

Az SNP elsődleges politikai programja Skócia függetlenné válása és újbóli csatlakozása az Európai Unióhoz önálló tagországként.

Salmond második pártvezetői időszakában, 2014 szeptemberében népszavazást tartottak Skócia függetlenné válásáról, de a referendumon az elszakadást ellenzők kerültek 55 százalékos többségbe.

Alex Salmond a népszavazás után távozott az SNP és a skót kormány éléről.

Borítókép: Alex Salmond volt skót miniszterelnök és Alba párti vezető beszél a függetlenséget támogatókhoz a Mindenki egy zászló alatt felvonuláson 2023. május 6-án Glasgow-ban, Skóciában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.