Franciaország bekérette Izrael párizsi nagykövetét

Az ENSZ libanoni missziója elleni újabb támadást követően bekérették Izrael nagykövetét.

2024. 10. 11. 21:43
Spanish peacekeepers of the United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) coordinate their patrol with the Lebanese Military Police, in Marjayoun in south Lebanon on October 8, 2024. (Photo by AFP)
Az UNIFIL békefenntartói Libanonban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy bekérette Izrael párizsi nagykövetét, miután az izraeli hadsereg újabb támadást intézett az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) dél-libanoni székhelye ellen, amelynek Párizs az egyik fő pénzügyi támogatója.

Franciaország elítéli az UNIFIL elleni szándékos izraeli lövések folytatását 

– áll a francia külügyminisztérium közleményében.

„Ezek a támadások a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentik, és azonnal be kell szüntetni őket” – írta a tárca a X közösségi oldalon közzétett közleményében. „Az izraeli hatóságoknak magyarázatot kell adniuk: Franciaország ezért a mai napon bekéreti Izrael franciaországi nagykövetét a külügyminisztériumba” – tudatták.

Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök pénteken elítélte az UNIFIL elleni újabb támadást, amelyben két Srí Lanka-i békefenntartó megsebesült, továbbá elmondta, hogy tárgyalásokat folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítésekről.

Ez volt az UNIFIL megfigyelőállásai ellen intézett második izraeli támadás a héten. A békefenntartók csütörtökön arról számoltak be, hogy egy izraeli tank eltalálta a misszió egyik megfigyelőállását Nakúra határvárosban, és két indonéz kéksapkást megsebesített. Az UNIFIL-nek tízezer katonája állomásozik Dél-Libanonban.

Borítókép: Az UNIFIL békefenntartói Libanonban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.