IDF: Izrael további Hezbollah-vezetőket likvidált

Az Iránból támogatott Hezbollah síita mozgalom két fontos vezetőjének likvidálásával folytatta csütörtökön harcát az izraeli hadsereg északon, miközben délen a Gázai övezet északi részének evakuálásával újabb hadműveletre készülnek a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen.

Forrás: MTI2024. 10. 10. 9:46
A mentők túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapás után 2024. október 10-én (Fotó: AFP)
A mentők túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapás után 2024. október 10-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IDF csütörtök reggel bejelentette, hogy megölte a Hezbollah két kulcsfontosságú terroristáját, Ahmad Musztafa Alhadzs Alit és Muhammad Ali Hamadant Libanonban. A légierő a libanoni síita milícia fegyvereit célozza, valamint a rakéták és páncéltörő lövedékek Izraelbe indításáért felelős harcosokat támadta.

A múlt héten kezdődött korlátozott dél-libanoni szárazföldi hadműveletben újabb, 36 éves tartalékos katona esett el. Vele 731-re nőtt a háború tavaly októberi kezdete óta elesett izraeli katonák száma. 

Aki Dzsabálíjában marad, az veszélybe sodorja magát

 – szólította fel a Gázai övezet északi részén élőket az X-en az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Aviháj Adri. 

Arra kérte őket, hogy meneküljenek az övezet déli részén fekvő humanitárius zónákba. Ennek ellenére az evakuálásra felszólított térségben mintegy háromszázezren a maradás mellett döntöttek. 

Ne higgyenek a Hamász-vezetők hazugságainak és jelszavainak

 – figyelmeztetett Adri, miután evakuálásra szólították fel Bét Hanún, Bét Lahija és Dzsabálíja civil lakosságát a harcok kiújulása előtt. 

A Hamász ezzel szemben a helyben maradásra szólította fel a gázaiakat, illetve a távozókat visszatérésre kérte a szumudra, vagyis kitartásra hivatkozva. 

Az iráni támadás agresszív, de pontatlan volt. Ezzel szemben a mi támadásunk halálos lesz, végtelenül pontos, és ami a legfontosabb, meglepő. Nem fogják tudni, mi történt és hogyan, csak az eredményeket fogják látni

 – közölte Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerda este az IDF 9900-as hírszerző egységénél nyilatkozva az Irán elleni potenciális válaszcsapásról. 
Az izraeli hadsereg ellencsapásra készül Irán ellen, válaszul az október 1-jei rakétatámadásra, melyben Teherán csaknem kétszáz ballisztikus rakétát indított Izrael ellen.
 

Borítókép: A mentők túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapás után 2024. október 10-én (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.