Izrael támogatása befektetés saját biztonságunkba

Izrael állam Magyarország stratégiai partnere, partnerségünk pedig kölcsönös tiszteleten és közös értékeken alapul – mondta el az Alapjogokért Központ szervezésében Budapesten megrendezett II. International Pro-Israel Summiton tartott beszédében Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter. Izraelnek joga van az önvédelemhez, Európának pedig fel kell lépnie az antiszemitizmus ellen.

2024. 10. 01. 10:16
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (Fotó: EUM - Bodnár Patrícia)
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (Fotó: EUM - Bodnár Patrícia)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael állam Magyarország stratégiai partnere. Ez a partnerség kölcsönös tiszteleten, mély, történelmi, kulturális és emberi kapcsolatokon egyre szélesedő gazdasági együttműködésen, közös értékeken és kölcsönös érdekeken alapul – kezdte beszédét az Alapjogokért Központ szervezésében Budapesten megrendezett II. International Pro-Israel Summiton Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter.

A két ország partnersége

különösen akkor erős, amikor Izrael állam háborúban áll, mert jogos önvédelmet gyakorol

– hangsúlyozta Bóka János.

Izrael állam létét nem nyilatkozatoknak és nem határozatoknak köszönhette, hanem annak, hogy képes volt megvédeni magát az ellene azonnal meginduló agresszióval szemben – tette hozzá a miniszter.

Az október 7-i támadásokat olyan terrorista szervezetek követték el, és olyan terrorista szervezetek támogatták a Gázai övezetből, Ciszjordániából és Libanon területéről, amelyek Izrael államot el akarják törölni a föld színéről, népét pedig bele akarják fojtani a tengerbe – emelte ki Bóka János.

Nem állítom, hogy a kezemben van a kulcs a Közel-Kelet problémáihoz. De azt állíthatom, hogy a megoldáshoz vezető út egészen biztosan nem a terrorista szervezetek legitimálásán keresztül vezet

– szögezte le a miniszter.

A térség konfliktusai, a migráció és a terrorizmus formájában közvetlenül fenyegetik Európát is. Izrael támogatása befektetés saját biztonságunkba

– hangsúlyozta Bóka János, hozzátéve, hogy ezekkel a szervezetekkel nem lehetséges, nem elképzelhető a kapcsolatok bármilyen normalizálása.

Izrael államnak és népének jogában áll biztonságban élnie saját hazájában. Ez a jog nem korlátozható, ez a jog nem köthető feltételekhez. Ez a jog viszont kikényszeríthető – mondta a miniszter.

Pontosan látnunk kell azt is, hogy azok, akik el akarják törölni Izraelt a föld színéről, az európai zsidóságot is el akarják törölni a föld színéről – világított rá Bóka János, hozzátéve, hogy ezt legyőzni csak az élő európai zsidó hagyomány folytonosságának megőrzésével, a zsidó élet fényével tudjuk.

Ezért kezdeményeztük, hogy az Európai Tanács tavaly decemberi ülésének következtetéseiben az antiszemitizmus elleni küzdelemmel összefüggésben legyen utalás az európai zsidó élet támogatására. A magyar elnökség alatt negyedik évébe lép az antiszemitizmus elleni küzdelemre és a zsidó élet előmozdítására vonatkozó európai stratégia végrehajtása és erre tekintettel az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó munkacsoport múlt héten Magyarországon, Budapesten ülésezett. Az Európai Unió tanácsa pedig október 15-én nyilatkozatot fogad el a zsidó élet előmozdításáról és az antiszemitizmus elleni küzdelemről Európában. 

– tájékoztatott a miniszter.

Magyarországon a zsidó élet és kultúra mély gyökerekkel rendelkezik, sokszínű, organikusan fejlődik, magyarságunk szerves része. Ezt az értéket szeretnénk példaként Európa elé állítani – zárta beszédét Bóka János.

Borítókép: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (Fotó: EUM - Bodnár Patrícia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.