Lady Gaga ellopta Piroska dalát?

Lady Gaga legújabb slágere, a „Disease” feltűnően hasonlít a szovjet Piroska-film betétdalára. Az orosz színésznő, Yana Poplavskaya szerint egyértelműen plagizálásról van szó.

2024. 10. 28. 10:05
Lady Gaga A 81. Velencei Filmfesztivál Velencében, Olaszországban, 2024. szeptember 4-én.
Lady Gaga A 81. Velencei Filmfesztivál Velencében, Olaszországban, 2024. szeptember 4-én. Fotó: APA-PictureDesk via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai énekesnő, Lady Gaga újabb botrányba keveredett, miután egy orosz színésznő, Yana Poplavskaya azt állította, hogy a sztár legújabb slágere, a „Disease” jelentősen emlékeztet a szovjet Piroska-film betétdalára.

Lady Gaga színésznő és énekesnő a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon versenyben bemutatott „Joker : Folie a deux” című film vörös szőnyegén a Velencei Lidón 2024. szeptember 4-én.
Lady Gaga színésznő és énekesnő a 81. Velencei nemzetközi filmfesztiválon bemutatott „Joker: Folie a deux” című film vörös szőnyegén a velencei lidón 2024. szeptember 4-én.  Fotó: AFP

Poplavskaya, aki a kultikus Piroska-film főszereplője volt, Telegram-csatornáján osztotta meg észrevételeit. 

Nézőink észrevették a hasonlóságot Lady Gaga „Disease” című új dala és a Piroska-dal között

– írta a színésznő, megosztva egy videót is, amiben a két dal egymás mellett hallható.

A videón jól kivehető, hogy dallamvezetés, ritmus és szerkezet alapján is feltűnően hasonlít egymásra a két dal. Poplavskaya szerint egyértelmű a plagizálás, és nem hajlandó elfogadni a művészi szabadság vagy a véletlen egybeesés érveit.

Lady Gagának szokásává vált a plagizálás?

Ez nem az első eset, hogy Lady Gagát plágiummal vádolják. Korábban már szembesülnie kellett hasonló vádakkal a „Shallow”" című slágere kapcsán is, amikor szintén felmerült, hogy az egyik részlet egy korábbi dalból származik. Bár akkor a vita végül elsimult, most úgy tűnik, a Piroska-dal kérdése komolyabb vitát generálhat.

Egyelőre Lady Gaga nem reagált a vádakra, de ha bebizonyosodik a plágium, az komoly következményekkel járhat a sztár karrierjére nézve. A vita mindenesetre jól mutatja, hogy a zenei alkotások jogtulajdonának kérdése továbbra is komoly kihívást jelent a modern popkultúrában.

Borítókép: Lady Gaga színésznő és énekesnő a 81. Velencei nemzetközi filmfesztiválon bemutatott „Joker: Folie a deux” című film vörös szőnyegén a velencei lidón 2024. szeptember 4-én  (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.