Medvegyev dühöng: A Nyugat pusztulásra ítéltetett, ha nem érti meg az erőegyensúly fontosságát

Dmitrij Medvegyev, Oroszország egykori elnöke és jelenlegi Biztonsági Tanácsának alelnöke ismét sokkoló kijelentéseket tett a Telegramon. Ezúttal a BRICS-csúcstalálkozó kapcsán fejtette ki véleményét a Nyugatról és az USA-ról, nem kímélve senkit sem.

2024. 10. 21. 12:32
Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese részt vesz az ünnepélyes katonai parádén a Győzelem Napja 78. évfordulóján a Vörös téren Moszkvában
Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese részt vesz az ünnepélyes katonai parádén a Győzelem Napja 78. évfordulóján a Vörös téren Moszkvában Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medvegyev, aki az utóbbi időben hírhedtté vált provokatív megnyilvánulásairól, most sem fogta vissza magát. Legújabb Telegram-bejegyzésében egy 160 éves idézettel kezdte gondolatmenetét, amely szerint „Oroszország és a Nyugat között nem lehet szövetség sem érdekek, sem elvek mentén”.

Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő, Putyin elnök szövetségese, aki jelenleg az ország biztonsági tanácsának elnökhelyettese, a Moszkva melletti Reutovban található NPO Masinostrojenia hadiipari vállalatnál tett látogatása
Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő, Putyin elnök szövetségese, aki jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, a Moszkva melletti Reutovban található NPO Masinostrojenia hadiipari vállalatnál tett látogatást  Fotó: AFP

160 év telt el, és semmi sem változott 

– írta Medvegyev gúnyosan. 

A feladat továbbra is ugyanaz: a Nyugat maximális gyengítése és megalázása, beleértve Európát is. Ebben segítenek nekünk maguk az amerikaiak is, hiszen az ő céljuk az Óvilág feletti uralom – persze, ahogy a világ többi része felett is.

A volt orosz elnök nem állt meg itt. Folytatta csípős kritikáját, ezúttal az Egyesült Államokat véve célba:

A következő cél csak egy lehet – magának az USA-nak a szétesése. Vagy legalábbis egy teljes értékű ellensúly létrehozása Amerikával szemben, ahogy az a Szovjetunió és a Varsói Szerződés idején volt.

Medvegyev nem kímélte a nyugati országokat sem: 

Látjuk már az új egyensúly perspektíváit: SCO, BRICS és más regionális szövetségek, a kapcsolatok minden irányú fejlesztése a globális Dél országaival. Mert az ilyen erőegyensúly alternatívája csak a totális háború lehet, az emberiség teljes kipusztulásáig.

A bejegyzés további részében Medvegyev apokaliptikus képet festett: 

A mai körülmények között egy egyensúly nélküli világ még tíz évet sem bírna ki. Ha a Nyugat nem érti meg ezt az egyszerű igazságot – mindenkinek vége. És ez nem az a helyzet, amikor egyesek pusztulása mások győzelmét jelentené…

Medvegyev provokatív stílusa és erőteljes kijelentései nem új keletűek. Az egykori elnök, akit korábban a Kreml liberális arcaként tartottak számon, az utóbbi években egyre radikálisabb hangnemet üt meg, gyakran felülmúlva még Vlagyimir Putyin retorikáját is.

Bár sokan Medvegyev kijelentéseit puszta propagandának tekintik, mások figyelmeztetnek: az ilyen típusú retorika veszélyes lehet, és tovább mélyítheti a szakadékot Oroszország és a Nyugat között. Különösen aggasztó, hogy egy olyan magas rangú politikus, mint Medvegyev, nyíltan beszél az Egyesült Államok esetleges szétesésének lehetőségéről és kívánatosságáról.

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök BRICS-országok újságírói előtt úgy fogalmazott:

A BRICS soha nem volt senki ellen. Az indiai miniszterelnök fogalmazott találóan, amikor azt mondta, hogy a BRICS nem egy Nyugat-ellenes csoport, csak egy nem nyugati csoport.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.