Moszkva kemény válaszcsapással fenyegette meg a Nyugatot

A világ a szakadék szélén táncol, miután Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sokkoló figyelmeztetést adott ki: Moszkva készen áll a válaszcsapásra, ha Ukrajna nyugati rakétákkal támadna orosz területeket. Ez a fenyegetés, amely Vlagyimir Putyin elnök korábbi kijelentéseit visszhangozza, nem csupán Ukrajnát érinti, hanem az egész nemzetközi közösséget a harmadik világháború rémképével szembesíti. Miközben a Nyugat milliárdokat pumpál Ukrajna védelmébe, most olyan lépések is szóba kerültek, amelyek globális konfliktussá szélesíthetik az eddigi háborút.

Forrás: Origó2024. 10. 09. 7:56
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter örmény kollégájával beszél (Fotó: AFP)
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter örmény kollégájával beszél (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter súlyos figyelmeztetést intézett Ukrajnához és a nyugati országokhoz. Az orosz diplomácia vezetője drámai hangvételű nyilatkozatában kijelentette, hogy Moszkva készen áll a válaszlépésre, ha Kijev a Nyugattól kapott rakétákkal mélyen orosz területeket támadna meg.

Az Ukrán Fegyveres Erők egy katonája 2024. szeptember 12-én Ukrajnában a harci koordináció során átsétál a lövészárkokon (Fotó: AFP)
Az Ukrán Fegyveres Erők egy katonája 2024. szeptember 12-én Ukrajnában a harci koordináció során átsétál a lövészárkokon (Fotó: AFP)

Lavrov szavai mögött ott lebeg Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi fenyegetése, amely szerint Oroszország hasonló fegyvereket juttathat más régiókba, ha a Nyugat ilyen képességekkel ruházza fel Ukrajnát. Ez a kijelentés pedig komoly aggodalmakat vet fel a konfliktus esetleges eszkalációjával kapcsolatban, írja az Origó

Az orosz tárcavezető konkrétan utalt arra, hogy ezeket a fegyvereket olyan érzékeny célpontok felé irányítják, amelyek felelősek Ukrajna ilyen képességekkel való felfegyverzéséért.

A háttérben eközben ott húzódik a Nyugat masszív katonai támogatása Ukrajna felé. Ez a példátlan mértékű támogatás Oroszország haragját váltotta ki. A kérdés most az, hogy a Nyugat hogyan reagál erre a kihívásra, és vajon képes lesz-e elkerülni a helyzet további eszkalációját.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter örmény kollégájával beszél (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.