Petra Steger: „Az EU kudarcai minden területen: a menekültügytől Ukrajnán át az árvízvédelemig!”

Az osztrák szabadságpárti Petra Steger súlyos kritikát fogalmazott meg az Európai Unió munkájával kapcsolatban, amely szerinte kudarcot vallott a migráció, az Ukrajnának nyújtott támogatások és a katasztrófaelhárítás terén. Steger szerint az EU álságos ígéretekkel és hibás döntésekkel mélyíti a válságokat, miközben a tagállamokat cselekvésre kényszeríti.

2024. 10. 26. 18:58
Európai Parlament. Illusztráció
Európai Parlament. Illusztráció Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió működésével kapcsolatos kritikák újabb hullámát indította el Petra Steger osztrák szabadságpárti európai parlamenti képviselő, aki Strasbourgban foglalta össze az EU vezetésének „totális kudarcát” az elmúlt évek kríziseinek kezelésében. Steger szerint az unió elhibázott intézkedései a migráció, a keleti konfliktusok, sőt a katasztrófaelhárítás területén is egyértelműek, miközben az EU vezetése a helyes iránytól egyre inkább eltávolodik.

Az Európai Unió hosszú évek óta képtelen hatékony válaszokat adni az egyre súlyosbodó migrációs válságra

– jelentette ki Steger, aki szerint a problémák kezelése helyett az unió inkább korrupt és instabil harmadik országok pénzelésével próbálja csökkenteni az illegális bevándorlást. 

Steger élesen bírálta az új EU-migrációs biztost, Magnus Brunnert is, akit azzal vádolt, hogy kritika nélkül folytatja a Von der Leyen-féle, sikertelen politikát.

Az osztrák képviselő úgy látja, az unió inkább erősíteni próbálja az „ellenőrizhetetlen brüsszeli bevándorlási rendszert”, semmint szigorítani a külső határvédelmet.

A képviselő kiemelte, hogy a szükséges paradigmaváltás elmaradása miatt már több uniós tagállam kényszerült önálló lépésekre. 

Magyarország, Hollandia és Lengyelország már bejelentették, hogy saját megoldásokhoz folyamodnak az EU hibás menekültügyi szabályai miatt. Ezt az irányt kellene követnie egy jövőbeli osztrák kormánynak is

– szögezte le Steger, utalva arra, hogy az unió rendszerszintű hibái miatt egyre több ország kész kilépni az uniós migrációs rendszerből.

Steger szerint az unió felelőtlen ígéretei nemcsak a migráció, hanem más válságkezelési területeken is megmutatkoznak. Példaként hozta fel az EU által Ausztriának ígért 500 millió eurós árvízvédelmi támogatást, amelyet Brüsszel hamarosan visszavont, mondván, hogy ez valójában csupán már létező támogatások átcsoportosítása lehetne. 

Az Osztrák Néppárt politikáját jól összefoglalja a »meghunyászkodni Brüsszelben, de üvölteni Bécsben« mottó, hiszen itt is csak az EU-val karöltve ígérgettek, de az osztrák emberek valós segítséget nem kaptak

– emelte ki.

@petra.steger 🗣️ Der angekündigte Ukraine-Kredit um 35 Milliarden Euro ist nichts anderes als ein weiteres Milliardengeschenk und setzt zwingend voraus, dass russisches Vermögen langfristig eingefroren bleibt, womit eine Friedenslösung einmal mehr in weite Ferne rückt! Mit dieser Politik muss endlich Schluss sein, sonst wird es am Ende nur Verlieren geben. Es braucht Mut für Gespräche, Mut für Diplomatie und vor allem Mut für Frieden! 🤝 #fürdich #foryoupage❤️❤️ #foruyou #fpö #europeanparliament #eu #comission #europa #strasbourg #ukraine #russland #nowar #peace #frieden #gespräch #diplomatie #patriots #patriotenfüreuropa #sicherheit #mut #mrd #money #enoughisenough #stop ♬ Originalton - petra.steger

A szabadságpárti képviselő különösen élesen kritizálta a közelmúltban elfogadott 35 milliárd eurós uniós hitelt Ukrajnának, amelyet „újabb milliárdos ajándéknak” nevezett.

Véleménye szerint az EU ezzel a lépéssel csak tovább hosszabbítja az ukrán konfliktust, mivel „önmagát bízza meg, hogy Ukrajna helyett garantálja a visszafizetést”. A forrás ugyanis Steger szerint az orosz elkobzott vagyonokból szerzett bevételekből lenne fedezve, 

ami a szankciók folytatását és az orosz–ukrán háború meghosszabbítását vetíti előre.

Az EU jelenlegi irányvonalát Steger teljes kudarcnak tartja, amely szerinte nemcsak a válságok kezelésében mutatkozik meg, hanem a tagállamok és a polgárok iránti felelősség hiányában is. Hangsúlyozta, hogy a brüsszeli politikai elit elhibázott intézkedései nem oldják meg a problémákat, hanem épp ellenkezőleg, újabb válságokat idéznek elő. Steger kritikája figyelmeztetésként szolgálhatna az EU vezetői számára, hogy az elhibázott politikájuk nemcsak a jelenlegi, de a jövőbeni kihívások kezelésére is alkalmatlan.

Borítókép: Európai Parlament. Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.