Spanyol sajtó: Orbán Viktor mutathatná az utat Európának, ha engednék neki

Hermann Tertsch, a Vox európai parlamenti képviselője a magyar miniszterelnököt dicsérte a cikkében a szerdai strasbourgi felszólalása kapcsán, miközben az Európai Bizottság elnökét élesen bírálta, amiért ellenségként kezeli Orbán Viktort.

2024. 10. 13. 15:26
Orbán Viktor az EP-ben (Fotó: Csudai Sándor)
Orbán Viktor az EP-ben (Fotó: Csudai Sándor)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Orbán leleplezi az Európai Uniót még mindig irányító, züllött és megbukott többséget” – méltatta a magyar kormányfőt az Európai Parlament előtt tartott beszéde kapcsán Hermann Tertsch. A spanyol Vox európai parlamenti képviselője az El Debatén megjelent írásában úgy fogalmazott: Orbán Viktor bemutatta Magyarország terveit az EU soros elnökségének idejére, de a vita inkább durva támadásokkal volt tele, amelyek közül néhány agyatlan még Hitlert is emlegette vele kapcsolatban, amit személy szerint irracionálisnak és tiszteletlennek tart. Hozzátette, hogy 

Orbán reakciója ugyanakkor példátlan volt ugyanúgy, ahogy az ülést megelőző napon, amikor higgadtan és készségesen válaszolt a neki címzett újságírói kérdésekre, még azokra is, amelyeket a vele szemben ellenséges média fogalmazott meg. 

„Orbán Viktor olyan két és fél órás sajtótájékoztatót tartott Strasbourgban, amit ma egyetlen európai vezető sem mer megtenni. Türelemmel, komolyan és jó humorral válaszolt tucatnyi kérdésre, amelyek túlnyomó többsége a vitriolos, ellenséges  magyar médiából érkezett. Aki meghallgatta azt, ahogyan a magyar újságírók feltették miniszterelnöküknek szokatlanul agresszív kérdéseiket, többé nem hiszi el azokat a hazugságokat, amelyek szerint Orbán leigázta a magyar sajtót. Milyen ironikus belegondolni azokba a sajtótájékoztatókba, amelyeken Pedro Sánchez három embere felsorakozik, hogy segítsék a hazugságok terjesztését” – írta a Vox képviselője. 

Tertsch szerint nem véletlen, hogy Orbán Magyarországon még mindig magáénak tudhatja az emberek többségének támogatását, hisz politikája sikeres, szemben más európai kormányokéval. Az EP-képviselő Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét élesen bírálta, amiért ellenségként kezeli Orbánt ahelyett, hogy odafigyelne rá. Ehelyett inkább olyan politikákat erőltet, amelyek szerinte már rég megbuktak, mint például a fokozott központosítás és szocializmus.

A Vox képviselője kiemelte Orbán kritikus álláspontját az ukrajnai háborúval kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy szerinte a jelenlegi EU-s stratégia ebben a témában is kudarcot vallott, viszont erről, illetve az ehhez hasonlóan fontos témákról egyszerűen nem lehetett érdemben beszélni, mivel a legtöbb néppárti, szocialista, zöld és kommunista képviselő rémálommá változtatta a plenáris ülést, és csak azzal voltak elfoglalva, hogy a magyar miniszterelnököt pocskondiázzák. 

Szerdán mélypontra jutott a parlament hírneve, amely inkább baloldali tinédzserek gyűlésére hasonlított, ahol versenyeztek, hogy ki tudja Orbánt a legdurvábban sértegetni, becsmérelni vagy megalázni

– fogalmazott Tertsch.

Ursula von der Leyen Orbán Viktorral szembeni viselkedését és hozzáállását kritizálta a kubai kommunista rendszerrel ellentétes nézeteiről ismert író, Zoé Valdés is. Szerinte az Európai Bizottság elnöke arrogánsan és tiszteletlenül viselkedett a magyar miniszterelnökkel szemben, amikor figyelmen kívül hagyta, hogy az EU-t a tagállamok vezetik, és az ő feladata az, hogy ezeket az országokat szolgálja. Bírálta továbbá, hogy Von der Leyen nem hallgatta meg Orbán válaszát, és a viselkedését olyan szalonpolitikának nevezte, ami rossz példát mutat a jövő politikusainak. 

Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ madridi irodájának igazgatója a Magyar Nemzetnek megjegyezte, hogy Spanyolországban kivételesen nagy érdeklődés övezte a magyar elnökségi tervekről szóló vitát. A híradások változó értékelésekkel számoltak be róla, de ami biztos, hogy a miniszterelnök meggyőző fellépése és teljesítménye messze kimagaslott a baloldallal és az EU globalista vezetésével szemben. Mint mondta,

Orbán Viktor felszólalása és kritikákra adott válaszai megerősítették, hogy ő a patrióta erők egyik legfontosabb vezetője, akinek érdemi javaslatai vannak az Európát, az európai embereket, köztük a magyarok hétköznapjait is érintő problémák megoldására.

Farkas utalt a spanyol El Debatén publikált értékelésére is, melyben azt írta: „A vita mérlege a következő: Orbán megerősödve jött ki belőle, nemzeti szinten mindenképpen, ahonnan a demokratikus felhatalmazása ered. Mindig szimpátiát vált ki, ha Weber és más globalisták kritizálják. Azonban csalódást keltő vita volt azok számára, akik a kontinensért aggódnak. Az európai globalista vezetők ugyanis sem nem fáradoztak, sem nem hagyták, hogy olyan kérdéseket tárgyaljanak, amelyek minden európait érintenek, például az illegális bevándorlás, a demográfiai válság, a védelem, a versenyképesség elvesztése”. 

Az Alapjogokért Központ madridi irodavezetője megjegyezte azt is, hogy a szerdai EP-ülésen úgy tűnt, hogy csak a szuverenisták akarják megmenteni Európát a helytelen politikákkal és a tétlenséggel szemben. A progresszív-globalista politikai elit kapcsán, mely az európai intézményeket irányítja, felidézte az 1989-es Erik, a viking című filmet, melynek végén, amikor Atlantisz szigete elsüllyed, egy maroknyi ember és vezetőik tagadják a közelgő pusztulást, és hamis hírekkel vádolnak mindenkit, aki megpróbálná megmenteni. 

Von der Leyen, Weber és társaik ugyanezt teszik. Ezt a képernyőn látni vicces volt, de a valóságban tragikus

– hangsúlyozta. 

Farkas Vajk felhívta a figyelmet a spanyol állampolgárok kommentjeire is, melyek az Orbán Viktor EP-felszólalása kapcsán született cikkek alatt olvashatók. Volt, aki azt írta, hogy élmény volt hallgatni, ahogy a magyar kormányfő feladta a leckét az EP-képviselőknek, valamint olyan is, aki megjegyezte, hogy Magyarország a józan ész szigete az Európai Unió viharos tengerén. 

 

Borítókép: Orbán Viktor az Európai Parlamentben (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.