Szijjártó Péter: A lengyel jogállamisági helyzet is jól mutatja Brüsszel kettős mércéjét

Elképesztő képmutatás uralkodik az Európai Unióban.

Forrás: MTI2024. 10. 17. 20:52
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi lengyel jogállamisági helyzet jól mutatja az európai uniós vezetők kettős mércéjét, mivel ha Magyarországon tizedennyi történne, akkor Ursula von der Leyen már a békefenntartó erők küldésére vonatkozó előterjesztést írná – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén hangsúlyozta, hogy van egy világos európai politikai megközelítés, miszerint

ha liberális pártok vezetnek egy országot, akkor az tutira demokrácia, és bármi történik ott, az rendben van, ezzel szemben ha nem liberális pártok vezetnek egy országot, az azonnal nem demokrácia.

– A lengyel jogállamiság helyzetéről csak annyit tudok mondani, hogy ha itt, Magyarországon tizedennyi történne, akkor Ursula von der Leyen elnök asszony, azt hiszem, a békefenntartó csapatok küldésének előterjesztését már írná vagy íratná – mondta. Szijjártó Péter példaként hozta fel a kétszínűségre, hogy az Európai Parlamentben semmifajta pozíciót nem kaphatott a harmadik legnagyobb frakciónak számító Patrióták Európáért, amelynek munkájában a magyar kormánypártok is részt vesznek.

És a kérdés az, hogy a magyar parlamentben is ezt a brüsszeli benchmarkot kellene-e követni, valóban erről szól-e a parlamenti demokrácia

– fogalmazott. – A harmadik legnagyobb erő ki van zárva mindenből. A negyedik, az ötödik nincs, de a harmadik ki van zárva mindenből – tette hozzá. – Szóval amikor Brüsszelből, Strasbourgból meg a bánat tudja, honnan, a demokráciából oktatnak minket, akkor azért azt hiszem, hogy jogos, ha mindezt kikérjük magunknak – folytatta.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.