Támogatást keres Brüsszelben, mégis EU-ellenes húrokat penget Magyar Péter

Magyar Péter egy, a Politicónak adott interjújában ismét Brüsszel „támogatásával” próbálta legitimizálni magát, bár szavai inkább a politikai bizonytalanságról árulkodnak. A Tisza Párt vezetője az EU mellett foglalt állást, mégis ellentmondásos kijelentésekkel és az unió irányvonalával szemben állva kívánja építeni politikai karrierjét.

2024. 10. 25. 16:40
Magyar Péter európai parlamenti képviselő
Magyar Péter európai parlamenti képviselő Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament új magyar tagja, Magyar Péter, a Politico által készített interjúban ismét olyan kettős beszéddel nyilvánult meg, amely jól tükrözi a politikájának ellentmondásosságát. 

Bár EU-pártinak vallja magát, a Tisza Párt elnöke számos nyilatkozatában az unióval szembeni bizalmatlanságát is megfogalmazza, ezzel kételkedést keltve szövetségeseiben és szavazóiban egyaránt.

A Tisza Párt vezetője elmondása szerint a „tagállamok önállóságát” hirdeti, miközben az EU-n belüli támogatásokra és Von der Leyen jóindulatára támaszkodva szeretne hazai népszerűséget elérni. Ez az ellentmondás azonban nyíltan szembeállítja Magyar Pétert mind az EU, mind a hazai közönség elvárásaival. Nem véletlen, hogy a Politico számára nyilatkozva Magyar elismerte: 

Nincsenek barátaim az Európai Parlamentben.

Nyilatkozata mögött inkább politikai elszigeteltség húzódik meg, amit ő „függetlenségként” próbál beállítani.

Az interjú során Magyar Péter azt állította, hogy „nem vak az EU hiányosságaira”, ugyanakkor az Európai Néppártban (EPP) is elszigetelődött, különösen a migrációs és Ukrajnával kapcsolatos kérdésekben. Miközben a Néppárt szinte egyöntetűen kiáll Ukrajna támogatása mellett, Magyar – saját politikai előnyére játszva – a „béke diplomáciájának” álcájába burkolja álláspontját, elhatárolódva az egyértelmű támogatástól. 

Ez az ellentmondás megmutatja, hogy Magyar a választók számára vonzónak tűnő, de konkrétumokat nélkülöző politikai szlogeneket részesíti előnyben.

Magyar megfogalmazása szerint az EU iránti hűség mellett áll, mégis kritizálta Brüsszel migrációs politikáját és a közös uniós integráció kérdéseit. Ezzel nemcsak saját hitelességét kérdőjelezi meg, hanem az EU-ban való együttműködési hajlandóságát is, amire hivatkozva pedig éppen támogatást keres.

Borítókép: Magyar Péter európai parlamenti képviselő (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.