Ünnepelnek az idő előtt szabadult brit erőszakos bűnözők

Nagy-Britanniában hatalmas felzúdulást keltenek azok a képek, amelyeken az idő előtt szabadon engedett rabok ünnepelnek. A Munkáspárt így szeretné csökkenteni a börtönök zsúfoltságát, a terveket illetően azonban vannak kétségek.

Forrás: Junge Freiheit2024. 10. 24. 8:45
Illusztráció A közép-angliai birminghami börtön
Illusztráció A közép-angliai birminghami börtön Fotó: Oli Scarff Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britanniában az idő előtt szabadult rabok provokatív képekkel ünnepelték szabadulásukat a közösségi médiában. Felháborodást váltott ki az a fotó, amelyen egy emberrablásért és testi sértésért elítélt férfi szabadulása után egy luxusautó előtt pózol, és köszönetet mondott Keir Starmer (Munkáspárt) brit miniszterelnöknek, írta a The Guardian című brit lap.

A szabadlábon lévő bűnöző összesen csaknem hét évet töltött börtönben.

„Jól érzem magam, boldog vagyok” – mondta az újságíróknak.

Mások is hasonlóan éreznek. Egy Londonban kiszabadult fogoly a levegőbe emelte öklét, és így kiáltott: „Köszönöm, Keir Starmer! Munkáspárti szavazó vagyok, úgy gondolom, hogy ők jobban megfelelnek majd a mi igényeinknek.”

Az igazságügyi miniszter a teljes összeomlásra figyelmeztetett

„Börtönrendszerünk az összeomlás szélén állt” – nyilatkozta Shabana Mahmood igazságügyi miniszter a Sky Newsnak.

Shabana Mahmood, Nagy-Britannia igazságügyi minisztere vitaindító beszédet tart a Munkáspárt éves konferenciáján
Shabana Mahmood, Nagy-Britannia igazságügyi minisztere vitaindító beszédet tart a Munkáspárt éves konferenciáján (Fotó: AFP/Paul Ellis)

A kormány azt is bejelentette, hogy új büntetés-végrehajtási módokat dolgoz ki annak érdekében, hogy kevesebb börtönbüntetést szabjanak ki. Ezzel a feladattal David Gauke volt igazságügyi minisztert bízták meg.

A július eleje óta hivatalban lévő Starmer az előző konzervatív kormányt teszi felelőssé az igazságszolgáltatás válságáért, írt róla lapunk korábban. Szeptember elején már több mint 1700 foglyot engedtek szabadon. Nem sokkal kormányra kerülése után a Munkáspárt bejelentette a rövid börtönbüntetésüket töltő elítéltek idő előtti szabadon bocsátását, amely alól csupán a szexuális bűnözők a kivételek.

A kormány megvédi döntését

Starmer osztja a lakosság haragját a képek miatt – mondta a miniszterelnök szóvivőjén keresztül. Döbbenetes, hogy a kormány megörökölte a problémás börtönhelyzetet, írta a Junge Freiheit.

„De, hogy világos legyen, nem volt más választás” – idézte az LBC rádió a szóvivőt. Azt is hangsúlyozta, hogy a szerdai legyen a szabadon bocsátások második és egyben utolsó hulláma.

A brit kormány azt is vizsgálja, hogy a közmunkára ítélés és a megfigyelés milyen mértékben helyettesítheti a börtönbüntetéseket. A tervek szerint például speciális órákat vagy alkalmazásokat használnának arra, hogy valós időben ellenőrizzék a kijárási tilalom alá eső elkövetők tartózkodási helyét.

A pártfogó szolgálat vezetője a bűnismétlés veszélyére figyelmeztet

„A bíróságok nem tudták börtönbe juttatni az elkövetőket” – hangsúlyozta a szóvivő. Az eredmény ellenőrizetlen bűnözés lett a brit utcákon.

Martin Jones pártfogó felügyelő szerint az első félévben szabadult száz elkövetőből átlagosan 56 követett el szabadulása után újabb bűncselekményt.

„Az a véleményem, hogy jelentős a kockázata annak, hogy a jogszabályok által teremtett tér csökkenni fog az elmúlt évek során tapasztalt magas szintű bűnismétlés miatt” – mondta Jones. Jelenleg nincs jele annak, hogy ezeknek az elkövetőknek a visszaesési aránya alacsonyabb lenne.

Borítókép: Illusztráció. A közép-angliai birminghami börtön (Fotó: AFO/Oli Scarff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.