57 millió dolláros magyar oltóanyaggyártó-beruházásról kötöttünk megállapodást Mongóliában

– A magyar kormány 57 millió dolláros oltóanyaggyártó-beruházásról kötött megállapodást Mongóliában, az Eximbank pedig 46 millió dolláros hitelkeretet nyitott annak támogatására, hogy a korábban már komoly piaci tapasztalatra szert tett magyar vízgazdálkodási és bányaipari cégek még nagyobb piaci részesedést tudjanak szerezni az ázsiai országban – közölte az Ulánbátorban tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-vel.

Forrás: MTI2019. 06. 20. 11:35
null
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Cs. Hurelbátar mongol pénzügyminiszter kezet fog, miután együttműködési megállapodást írtak alá a Kormánypalotában, Ulánbátorban Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány keleti nyitás stratégiájának köszönhetően a vállalatok egyre több piacon tudnak megjelenni a Magyarországtól keletre eső világrészben – állapította meg a miniszter.

– A keleti nyitás stratégia keretében különösen figyelnünk kell Mongóliára, amely jelenleg a legnagyobb gazdasági növekedést produkálja Ázsiában. Gazdasága rendkívül nyitott, és a magyarokat nagy szeretettel, szívesen fogadják itt – tette hozzá.

Ennek az az oka – magyarázta –, hogy Magyarország a világon hetedikként ismerte el Mongólia függetlenségét, és immár 70 éve tart fenn vele diplomáciai kapcsolatot. Erre a történelmi kapcsolatra alapozva Budapest most úgy döntött, hogy megnöveli a magyar cégeknek adandó támogatást megjelenésük és sikerük érdekében a jó kilátásokkal biztató mongol piacon – mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Cs. Hurelbátar mongol pénzügyminiszter kezet fog, miután együttműködési megállapodást írtak alá a Kormánypalotában, Ulánbátorban
Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

A kormányközi megállapodás értelmében Magyarország egy 57 millió dolláros kötött segélyhitelprogram keretében forrást biztosít ahhoz, hogy magyar cégek felépítsék Mongólia legnagyobb állativakcina gyárát, amelyet magyar technológiával szerelnek fel. Ez azt jelenti, hogy a mongóliai állatállomány beoltásához szükséges oltóanyagokat ebben az új gyárban fogják előállítani – jelentette ki a miniszter.

„A keleti nyitás stratégia tehát abban segíti a magyar vállalatokat, hogy Magyarország mellett külföldön is be tudjanak fektetni, és az ott előállított profitot hazahozva, alá tudják vele támasztani a magyar gazdaság további növekedését” – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter emellett Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Szángín Szájd Hurelbatar pénzügyminiszterrel a kétoldalú a gazdasági kapcsolatok kiszélesítéséről, továbbá találkozott Damdín Cogtbatar külügyminiszterrel, Csultem Ulán mezőgazdasági miniszterrel, és hivatalában fogadta őt Kaltma Battulga köztársasági elnök is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.