A bangkoki Nagy Palota erkélyéről üdvözölte alattvalóit X. Ráma thaiföldi király

A bangkoki Nagy Palota erkélyéről üdvözölte alattvalóit X. Ráma (Maha Vadzsiralongkorn) thaiföldi király hétfőn, a háromnapos koronázási ceremónia zárónapján.

Forrás: MTI2019. 05. 06. 19:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thaiföldi himnuszt játszó fúvós zenekar és ágyúkból leadott 21 díszlövés üdvözölte a nép előtt megjelenő királyt és Szuthida királynét. Vadzsiralongkorn május 1-jén, három nappal hivatalos megkoronázása előtt vette feleségül testőrségének helyettes parancsnokát, Szuthida Tidzsait.

A királyi pár integetett a palota előtt a thaiföldi zászlókat lengető tömegnek. A nézelődők mind sárgába, a király iránti hűség színeibe öltözve követték végig a látványosságot.

A thaiföldi hadsereg három fegyverneme tisztelgett az alkotmányos monarchia fejének, majd Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök vezetésével az embertömeg skandálni kezdte: „Éljen soká a király!”

A nap folyamán az uralkodó külföldi diplomatákat készül fogadni.

A koronázási ceremónia szombaton vette kezdetét. Egy tisztálkodási rituálét követően X. Ráma maga helyezte fejére a 7,3 kilogramm súlyú koronát, mert a hagyományok szerint ezt az uralkodón kívül más nem teheti meg. Vasárnap gyaloghintón vitték körbe Bangkokban a frissen megkoronázott uralkodót, hogy meglátogassa a főváros buddhista templomait és üdvözölje alattvalóit.

Hetven év óta ez az első koronázás. Vadzsiralongkorn 2016-ban lépett a trónra, apja, az 1946-tól hét évtizeden át uralkodó, köztiszteletnek örvendő Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) halála után. Az új király azonban akkor időt kért arra, hogy gyászolhasson, ezért csak most koronázták meg. Vadzsiralongkorn ezt az időt arra fordította, hogy az ország katonai vezetésének támogatásával megerősítse a monarchia tekintélyét a többi között azzal, hogy nagyobb befolyást szerzett az uralkodóház hatalmas vagyona felett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.