A gazdag országokban a rákos megbetegedés vezet

A világ egyik vezető tudományos lapjában, a Lancetben megjelent összefoglaló globális kutatási program eredményeit összegzi.

2019. 09. 05. 17:18
A patient receives chemotherapy treatment for breast cancer at the Antoine-Lacassagne Cancer Center in Nice
A pénztárcánktól függ, hogy milyen kezelést kapunk Fotó: Eric Gaillard Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tehetős országok középkorú lakóinak körében a daganat szedi a legtöbb áldozatot – szemlézte a BBC az e hét keddjén megjelent kanadai kutatás legfontosabb eredményét. A tanulmány szerint a rák napjainkban több halálesetet okoz az érintett populációban a magasabb jövedelmű országokban, mint a szív- és érrendszeri betegségek. Globális szinten ugyanakkor ebben a korban a szívproblémák és a stroke a vezető halálok.

A világ egyik vezető tudományos lapjában, a Lancetben megjelent összefoglaló globális kutatási program eredményeit összegzi: huszonegy ország – hazánk nem szerepelt az elemzésben – 162 ezer polgárának ­adatait dolgozták fel. A kanadai McMaster Egyetem csapata által koordinált felmérés 35–70 éves emberek életét figyelte átlagosan kilenc és fél éven keresztül 2005 és 2016 között.

Ez idő alatt a kutatásba vont személyek közül több mint 11 ezren elhunytak, az alacsony jövedelmű országokban csaknem négyszer nagyobb volt a halál valószínűsége, mint a magas jövedelmű országokban. Körülbelül kétezer esetben a halál oka nem volt egyértelmű. A többi eset negyven százalékáért a szív- és érrendszeri betegségek feleltek, de igen nagy volt a szórás az egyes országok között. A leggazdagabbak körében 23, míg a legszegényebbeknél a halálesetek 43 százalékát kötötték ehhez a betegségcsoporthoz. Az elhunytak 26 százalékának életét a rák oltotta ki, de ebben az esetben is jelentősek az eltérések.

A pénztárcánktól függ, hogy milyen kezelést kapunk
Fotó: Reuters

A tehetős államokban elhunytak 55 százalékát ez a betegség vitte el, a szegényeknél az esetek 15 százalékáért volt felelős a daganat. A kutatók szerint a tehetős államokban élő középkorúak két és félszer nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban, mint szív- és érrendszeri betegségekben. A szegényebb államokban éppen ellenkezőleg, a szív- és érrendszeri betegségekben háromszor nagyobb valószínűséggel vesztik életüket, mint rákban.

Az egyes országok közötti jelentős eltérés oka az lehet, hogy a gazdagabb államok több gyógyszert biztosítanak, és több embert kezelnek kórházban. A szegényebb térségekben pedig olyanok is életüket vesztik kerengési betegségben, akiknek az életét a világ szerencsésebb felén megmentenék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.