A Nyugat ellenérdekelt a V4 sikerességében

A Nyugat-Balkán integrációjának felgyorsítása és Ukrajna lehet a magyar elnökség fő célkitűzése.

2021. 07. 01. 6:05
ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Katowice, 2021. június 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek csúcsértekezletén tartott sajtótájékoztatón Katowicében 2021. június 30-án. A találkozón Magyarország átveszi a V4 soros elnökségét. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma veszi át Magyarország a visegrádi csoport elnöki tisztségét Lengyelországtól. A célkitűzésekről szóló hivatalos dokumentum még nem került fel a V4-ek weboldalára, ugyanakkor pár héttel ezelőtt Kövér László, az Országgyűlés elnöke egy konferencián úgy fogalmazott:

A nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának felgyorsítása központi eleme lesz a visegrádi csoport júliusban kezdődő magyar soros elnökségének.

Mint mondta: nagyobb esélyt ad a visegrádi országok érdekeinek érvényesítésére, ha Európa jövőjéről az alapvető kérdésekben összehangolják az álláspontokat, és együttesen hozzák őket nyilvánosságra.

Szitás Péter, a Danube Institute tudományos munkatársa lapunk megkeresésére úgy fogalmazott:

– Várhatóan a regionális védelmi együttműködés egy sarkalatos pontja lesz a soros elnökségnek.

A kutató kiemelte, hogy Ukrajna kérdése is kiemelt figyelmet kap majd. Korábban a V4-ek prioritásként kezelték Ukrajna uniós csatlakozását, ugyanakkor 2014-től ez megváltozott: a kisebbségellenes intézkedések következtében, amelyek többek között a százötvenezres kárpátaljai magyar közösséget is érintik, Magyarország blokkolja Ukrajna csatlakozását.

A visegrádi országok együttműködésének története egy középkori megállapodásra nyúlik vissza: Károly Róbert kezdeményezésére a visegrádi királyi palotában 1335 novemberében tanácskozást tartottak III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh király részvételével. A három ország találkozójának célja az volt, hogy elsimítsák ellentéteiket, és gazdasági-politikai együttműködésben állapodjanak meg Bécs árumegállító jogával szemben. Szitás Péter emlékeztetett, a visegrádi négyek együttműködését – amely már négy államot: Csehországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Magyarországot foglalja magába – 1991-ben felújították. – Ekkor 2004-ig az együttműködésre a versenyzés volt a jellemző, amely az Európai Uniónak köszönhető, mivel így akarták versenyeztetni a csatlakozni kívánó országokat.

Orbán Viktor magyar (jobbra) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a visegrádi csoport miniszterelnökeinek csúcsértekezletén tartott sajtótájékoztatón Katowicében 2021. június 30-án. A találkozón Magyarország átveszi a V4 soros elnökségét.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezután 2012-ig egy stagnálási időszak volt megfigyelhető, mígnem 2014-től sebességet váltott az együttműködés: a V4-ek regionális és uniós szinten is képviselték a régió érdekeit, többek között a tömeges migráció elutasításában – magyarázta. A kutató kiemelte, hogy komoly lépés volt többek között az, amikor a visegrádi partnerek az akkor épülő magyar határkerítéshez élőerőt küldtek határvédelmi feladatok ellátása céljából. Szitás Péter szerint ma is látható ez az egységes fellépés: a V4 országai nem fordultak Magyarország ellen, mikor támadások érték a pedofíliaellenes törvény miatt.

A Danube Institute egy nemrégiben megjelent elemzéséből az is kiderül: annak ellenére, hogy a visegrádi csoport elsősorban érdekalapú törekvés, az utóbbi években egyes esetekben értékalapúan járt el. A tanulmány kiemeli, hogy

ha ezek az országok nem lesznek képesek egységesen fellépni a nemzetközi terepen, akkor a nagy szereplők mindig megtalálják a módját annak, hogy megosszák őket.

Szitás Péter szerint ha a visegrádi négyek egységesek, képesek arra, hogy egy vitás kérdésben az Európai Unió egy tagállamát ellensúlyozzák, ugyanakkor a francia–német tengelyt már nem tudják önállóan blokkolni. A kutató hozzátette: a meghatározó nyugati országok ellenérdekeltek a V4 sikerességében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.