Afganisztánban behatoltak a tálibok egy tartományi székhelyre

Afganisztán nagyon kényes katonai helyzetben van – szögezte le a védelmi miniszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 07. 20:22
null
Bagram, 2021. július 6. Afgán katona nézi az amerikai hadsereg által hátrahagyott ellátmányt a Kabulhoz közeli bagrami légi támaszponton 2021. július 5-én. Csaknem húsz év után az amerikai hadsereg katonái kivonultak a Bagram légi támaszpontról, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a tálibok ellen indított háború egyik központja volt. A támaszpontot teljesen átadták az afgán kormányerõknek. MTI/EPA/Hedajatullah Amid Fotó: Hedajatullah Amid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először nyomultak be a tálibok egy afganisztáni tartomány székhelyére legújabb offenzívájuk kezdete óta szerdán, az ország északnyugati részén lévő Bádgesz fővárosába, Kalainovba. Heszámuddin Samsz tartományi kormányzó közölte, a biztonsági erők felvették a harcot a radikálisokkal és a város több pontjáról visszaverték őket. – Afganisztán nagyon kényes katonai helyzetben van, háború zajlik a tálibok ellen – szögezte le Biszmillah Mohammadi védelmi miniszter, hozzátéve: a hadsereg mindent megtesz az ország és az emberek védelmében.

Afgán katona nézi az amerikai hadsereg által hátrahagyott ellátmányt a Kabulhoz közeli bagrami légi támaszponton július 5-én
Fotó: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

A radikálisok azóta fokozták támadásaikat a kormányerők ellen, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, szeptember 11-ig kivonja az amerikai csapatokat Afganisztánból. Nem sokkal később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is közölte, hogy az észak-atlanti szervezet kontingensei is elhagyják Afganisztánt, sokan pedig attól tartanak, a kabuli kormány képtelen lesz egyedül megbirkózni a tálibok jelentette fenyegetéssel. Az ázsiai országban 34 tartomány és 407 körzet van. Az elmúlt két hónapban a tálibok több mint száz körzetet vontak irányításuk alá.

Mindeközben Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szerdán Teheránban megnyitotta a kabuli kormány és a tálibok képviselői részvételével szervezett afgánközi konferenciát. Beszédében Zaríf emlékeztetett arra, hogy Afganisztán vezetőinek és népének „nehéz döntéseket” kell hoznia hazájuk jövőjével kapcsolatban. Felszólította továbbá a feleket, térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.