Álhírbe szaladt bele a The New York Times

Exkluzív szalagcímmel jelent meg a pénteki The New York Times napilap: „Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország titokban jutalomdíjat ajánlott fel az afgán fegyvereseknek amerikai katonák megöléséért”. A cikk nagy hullámokat vert világszerte, és az orosz nagykövetségek elleni atrocitásokhoz vezetett a hétvégén. Csakhogy kiderült, valószínűleg egy szó sem igaz az egész történetből.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 06. 29. 16:48
null
A The New York Times szerkesztősége. Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The New York Times néhány nappal ezelőtti cikke nem állított kevesebbet, mint hogy Moszkva lényegében vérdíjat tűzött ki az amerikai katonákra Afganisztánban. A lap szerint Donald Trump elnöki adminisztrációja néhány hónappal ezelőtt értesült az ügyről, de nem tudták, miként reagáljanak erre az információra. A hírszerzés a The New York Times szerint fogságba ejtett afgán szélsőségesektől értesült az oroszok által felajánlott jutalmakról. A cikk ugyanakkor semmilyen konkrét részletet nem közölt az ügyről, nem derült ki például a publikációból a pontos „vérdíj”, a célpontok megnevezése vagy a teljesítés feltételei.

A publikáció elég hamar nagy vihart kavart az Atlanti-óceán mindkét oldalán: az orosz külügy fantáziátlan álhírnek nevezte a lap cikkét, ugyanakkor jelezte, hogy az írás után Oroszország amerikai diplomáciai kirendeltségeit és diplomatáit sorozatos fenyegetések érték.

– A megalapozatlan és anonim vádak, amelyekkel a The New York Times Moszkvát amerikai katonák Afganisztánban való meggyilkolásának megszervezésével vádolta meg, már közvetlen fenyegetésekhez vezettek a washingtoni és londoni orosz nagykövetségesek munkatársaival szemben – írta a Twitteren az Egyesült Államokban működő orosz külképviselet. Az orosz külügyminisztérium szerint az amerikai hírszerzés szándékosan szivárogtathatott álhíreket a sajtónak, ami összefüggésben lehet az Egyesült Államok közel húszéves afganisztáni jelenlétének kudarcával. A cikk miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője is megszólalt, aki jelezte: Oroszország majd akkor reagál a megfogalmazott vádakra, amikor azokat hivatalos formában kapja Washingtonból.

Eddig azonban az ügy nem jutott el: vasárnap Donald Trump élesen kritizálta az amerikai lap cikkét, és tagadta, hogy a hírszerzés értesítette volna az elnöki adminisztrációt az állítólagos vérdíjról. Hétfőn az elnök bejelentette, hogy a hírszerzés tudott az újságban közölt információról, de mivel nem találták megbízhatónak a forrást, nem léptek tovább az ügyben.

– A hírszerzés most jelentett nekem, hogy ezt az infót nem találták megbízhatónak, ezért nem is közölték velem vagy az alelnökkel – írta Trump a személyes Twitter-profiljára – Ez valószínűleg egy újabb kitalált orosz hoax – tette hozzá az amerikai elnök az ellene a korábbi években felhozott orosz kapcsolatokról szóló vádakra utalva.

A The New York Times publikációját hivatalos közleményben maguk a tálibok is tagadták. – Korábban az egyes nyugati sajtótermékek azt állították, hogy az Iszlám Emirátus harcosai Oroszországtól kaptak pénzjutalmat azért, hogy amerikai katonákat öljenek meg. A 19 éve tartó dzsihád egyik hírszerzésnek vagy külföldi államnak sem tartozik semmivel, az emirátusnak nincs szüksége senkire, aki megmondaná, kit kell megölni – idézte Zabiullah Mudzsahidet, a tálibok hivatalos képviselőjét a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Tavaly 19 amerikai katona vesztette életét Afganisztánban, az idei év első hónapjaiban négyen. Az áldozatok csökkenő száma egyrészt a februárban Washington és a tálibok között megkötött megegyezésnek köszönhető, másrészt annak, hogy a Covid–19-járvány miatt az amerikai hadsereg drasztikusan visszafogta a katonai bázisokon kívüli csapatmozgásokat. Korábban az Egyesült Államok és a választott afgán kormány is azzal vádolta Moszkvát, hogy kisebb mennyiségű fegyverrel támogatta a tálibokat, amivel aláássák a térség békefolyamatát.

Donald Trump számára a novemberi elnökválasztás miatt fontos lenne a megegyezés a tálibokkal, ami véget vetne a 2001 óta tartó amerikai beavatkozásnak Afganisztánban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.