Angliában az iskolák, Németországban bizonyos üzletek nyitnak ki

Miközben a legtöbb európai államban szigorítanak a járványügyi korlátozásokon a járványhelyzet súlyosbodása miatt, Németországban és az Egyesült Királyságban is enyhítő intézkedések léptek életbe mától. A szigetország már az élvonalban jár az oltások beadásában, a közel 67 milliós államban már több mint 21 millióan megkapták a koronavírus elleni védőoltás első adagját.

2021. 03. 08. 15:05
null
Fotó: REUTERS / Andrew Couldridge
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban kinyitnak az üzletek

A német kormány múlt héten döntött arról, hogy a teljes zárlatot meghosszabbítják március 28-ig, mellette azonban több korlátozáson enyhítenének. Az új intézkedések néhány kivételtől eltekintve minden tartományban azonosak. Mától például bizonyos üzletek kinyithatnak, többek közt a könyvesboltok, a virágboltok, valamint a kertészeti áruházak is. Az állatkertek, múzeumok és művészeti galériák ismét várhatják a látogatókat a szigorú irányelvek betartása mellett, csakúgy, mint a kozmetikusok, a köröm- és a masszázsszalonok is. Utóbbiak esetében azonban a kormány döntése szerint ha bármely szolgáltatás igénybevétele esetén le kell venni a maszkot, előtte kötelező koronavírustesztet végeztetni.

– A gyorsteszteket elsősorban ott kell elvégezni, ahol az emberek rendszeresen kapcsolatban állnak egymással. Például iskolákban vagy egyes cégek esetében

– magyarázta Alexander Beisenherz német orvos, aki szerint jó döntés volt a kötelező tesztelés bevezetése.

Egészségügyi dolgozó koronavírustesztet végez egy német kereskedelmi dolgozón. Fotó: Reuters/Ralph Orlowski

Korábban a vezető politikusok bejelentették, minden állampolgárnak biztosítanak legalább egy ingyenes koronavírustesztet, azonban ezek mától már csak bizonyos egészségügyi intézményekben elérhetők. Szombat óta viszont a lakosok akár az üzletekben és gyógyszertárakban is hozzájuthatnak a gyorstesztekhez. Szakértők arra figyelmeztetnek, korai volt még a szabályok enyhítése, leginkább a vírus más, fertőzőbb mutációinak terjedése miatt, a növekvő oltási kedv ellenére is. A kutatók szerint a korai nyitást az esetszámok nagymértékű emelkedése fogja követni.

Angliában kinyitnak az iskolák

Boris Johnson brit miniszterelnök néhány napja jelentette be, hogy a mai nappal országszerte kinyitnak az iskolák Angliában (az Egyesült Királyság többi részének oktatásügyéért az autonóm kormányok felelnek – a szerk.), amelyek a magas fertőzöttségi mutatók miatt január óta zárva tartottak. A The Independent brit napilap közvélemény-kutatása azonban arra mutat rá, hogy sokan, a megkérdezettek 37 százaléka úgy véli, korai volt meghozni ezt a döntést. A felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 32 százaléka válaszolta azt, hogy támogatja az iskolák kinyitását. A közvélemény-kutatás további eredménye azt mutatta, 64 százalék volt azok aránya, akik szerint a koronavírus elleni küzdelemben hatékony megoldást jelenthet az oktatási intézmények bezárása. Mark Tildesley, a brit kormány tanácsadó csoportjának tagja elmondta, hogy az utóbbi napokban csökkent ugyan a fertőzések száma, de ez a szigorú korlátozásoknak köszönhető.

– Ha az iskolák újranyitását követően emelkedni kezd a betegek száma, akkor a lakosság valóban megkérdőjelezheti a kormány programját

– mutatott rá Susan Hopkins brit kutató.

Süteményekkel várták a gyerekeket a menzán dolgozók egy brit iskolában. Fotó: Reuters/Andrew Couldridge

Habár a vezető politikusok igyekeznek arra ösztönözni a szülőket, hogy engedjék gyermekeiket iskolákba, egy brit oktatói szakszervezet szerint fokozatosabb, lassabb tempójú nyitási stratégia mellett kellett volna döntenie a kormánynak. A hétvége folyamán a miniszterelnök bejelentette: közel 57 millió darab koronavírustesztet szállítottak már az oktatási intézményeknek, beleértve az egyetemeket és a főiskolákat is. Szakértők szerint azonban továbbra is fontos, hogy a szülők és a diákok betartsák a járványügyi korlátozásokat.

– Határozott meggyőződésünk, hogy a kormánynak meg kellett volna terveznie az iskolák fokozatos újranyitását, biztosítva azt, hogy a személyes oktatás a lehető legbiztonságosabb és hosszú távon is működőképes legyen

– magyarázta Mary Bousted, a brit Nemzeti Oktatási Unió szakszervezet főtitkára.

A brit hatóságok jelentései szerint január óta folyamatosan csökken a napi esetszám és a halálozás: tegnap összesen 5177 új fertőzöttet és 82 áldozatot regisztráltak. A németországi statisztikai adatokban szintén csökkenés látható az év eleje óta: tegnap mindössze 6504 betegnél mutatták ki a kórokozót és 33 elhunytat jelentettek. Meglehetősen alacsony a beoltottak száma, felmérések szerint a lakosság tíz százaléka sem kapta meg eddig a szérumot. Szakértők szerint a német oltási program többek közt a közös uniós vakcinabeszerzés lassúsága miatt vallott kudarcot, illetve azért is, mert Németországban kizárólag oltási központokban adhatják be a vakcinát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.