Atomtengeralattjárók érkezhetnek Norvégiába

A helyi lakosság pedig aggódik a veszélyes hadihajók érkezése miatt.

2020. 05. 29. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új otthont keresnek a NATO nukleáris meghajtású tengeralattjárói számára Norvégiában, miután a régi kikötőjüket eladták magánbefektetőknek, az egyetlen megfelelő bázis azonban nem nyerte el a katonai szervezet illetékeseinek tetszését. Norvégiában jelenleg egyedül a bergeni Haakonsvern kikötő alkalmas az ilyen hajók kezelésére a tromsői Olavsvern 2009-es bezárása óta. Az új, kiszemelt helyszín ugyancsak tromsői, a helyi lakosság pedig aggódik a veszélyes hadihajók érkezése miatt. „Nukleáris meghajtású tengeralattjárókat beengedni a norvég kikötőkbe oroszrulett a természettel és az emberekkel, pontosabban szólva NATO-rulett ebben az esetben” – idézte az RT orosz hírportál Frode Pleymet, a Greenpeace globális környezetvédő szervezet norvégiai vezetőjét.

Oroszország számára állandó aggodalmat jelent a határaihoz közeli NATO-tevékenység, Moszkva hivatalosan tiltakozott korábban az ellen, hogy a hadihajók megálljanak az új bázison. „A lépés ellentétes az északi országok történelmi szomszédsági hagyományaival” – mondta akkor Marija Zaharova orosz katonai szóvivő, aki Oslót azzal vádolta, hogy feszültséget szít és a katonai beavatkozás veszélyét emeli. Az orosz hírportál szerint az önkormányzat ugyanakkor teljes mellszélességgel kiáll az új bázis fejlesztése mellett, így feltehetően semmit se tudnak majd tenni ellene a lakosok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.