Az elmúlt tizenöt év legnehezebb évén van túl Németország

Ma minden bizonnyal utoljára mondok Önöknek újévi beszédet kancellárként – mondta Angela Merkel.

Magyar Nemzet
2020. 12. 31. 10:48
MERKEL, Angela
Berlin, 2020. december 31. Újévi köszöntõjének televíziós felvétele közben készült kép Angela Merkel német kancellárról a berlini kancellári hivatalban 2020. december 30-án. MTI/EPA/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt hiszem, nem túlzok, amikor azt mondom, hogy az elmúlt tizenöt évben soha nem éltünk át olyan nehéz évet, mint az ideit – mondta tegnap este sugárzott újévi üzenetében Angela Merkel, aki tizenöt éve vezeti Németországot kancellárként, s jövőre – a tervek szerint – a szövetségi parlamenti választások után visszavonul a politikától. Mint mondta, az egész világot sújtó koronavírus-járvány olyan politikai, társadalmi és gazdasági kihívás, amelyre százévente egyszer kerül sor.

– Számtalan ember segítsége kellett ahhoz, hogy a járvány alatt is folytatódjon az élet Németországban – közölte Merkel, kiemelve a szupermarketekben, a légi szállításban, a postahivatalokban, a tömegközlekedésben, a rendőrségen, az iskolákban és óvodákban, a templomokban és a szerkesztőségekben dolgozókat. Külön szólt az egészségügyi dolgozókról is, akik sokat tettek a koronavírus elleni harc terén. A nehézségek ellenére a kancellár szerint van remény, amit a vírus ellen kifejlesztett vakcinák jelentenek.

A többi európai uniós országhoz hasonlóan Németországban is a múlt hétvégén kezdődött meg a koronavírus elleni oltási kampány. Ezzel kapcsolatban szerdán Jens Spahn egészségügyi miniszter azt mondta, egyelőre a vakcinák hiánya a legfőbb jellemző, de ez fokozatosan enyhül majd, ahogy az EU-s szakhatóság újabb oltóanyagfajták forgalmazására ad engedélyt.

Berlin, 2020. december 30.
Jens Spahn német egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tart Berlinben 2020. december 30-án
Fotó: MTI/EPA/action press/Christian Marquardt

Akár naponta 300 ezer ember is megkaphatja majd a védőoltást, amikor már nem lesz hiány belőle

– mondta. Január első napjaiban az amerikai Moderna vakcinája kerülhet forgalomba, és remélhetőleg az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyagának engedélyeztetése is gyorsan megtörténik – tette hozzá. Forgalmazási engedéllyel egyelőre csak az amerikai Pfizer és a német BioNTech terméke rendelkezik, amelyből a kampány első három napja alatt több mint hatvanezren kapták meg az első adagot.

Angela Merkel újévi beszédében saját jövőjéről is beszélt: „Végezetül szeretnék egy magánjellegű dolgot is mondani. Kilenc hónap múlva szövetségi parlamenti választásokat tartanak, s nem indulok újra a kancellári székért.

Ma minden bizonnyal utoljára mondok Önöknek újévi beszédet kancellárként”.

Berlin, 2020. december 31.
Kombókép Angela Merkel német kancellárról az újévi köszöntőjének televíziós felvétele közben a berlini kancellári hivatalban 2005-től (felső sor, balról) 2019-ig (alsó sor, jobbról)
Fotó: MTI/EPA

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.