Az EU-hoz kapcsolódnak a türk országok

Tóth
2019. 10. 16. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország az Európához és az Európai Unióhoz kapcsolódást adhatja a Türk Tanácsnak, jelentette ki Orbán Viktor tegnap Bakuban, a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján. Azerbajdzsán fővárosában a magyar miniszterelnök nyomatékosította: hazánk jelenleg azért harcol, hogy a hamarosan felálló új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika tárcáját kapja meg. – Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata. Ha sikerülne megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor a távirati iroda tudósítása szerint arról is beszélt, hogy az Eximbank hitelkeretet nyitott a Türk Tanács tagállamainak: a magyar–török együttműködésnek 195 millió eurós, a magyar–kazah, a magyar–üzbég és a magyar–azeri együttműködésnek 80-80 millió eurós, a magyar–kirgiz viszonylatban pedig 27 millió eurós keretet.

A kormányfő hangsúlyozta, miniszterelnöksége alatt Magyarország és a Türk Tanács tagországai között a kereskedelmi forgalom a duplájára nőtt, elérte a négymilliárd dollárt. Emlékeztetett arra is, a közelmúltban Budapesten létrejött a Türk Tanács európai képviselete, hazánk továbbá több mint 700 állami ösztöndíjat biztosít a Türk Tanács államaiból érkező fiataloknak. Recep Tayyip Erdogan – akivel Orbán Viktor hétfőn és tegnap is találkozott – köszönetet mondott a magyar kormányfőnek azért, hogy Budapesten nemrég megnyílt a Türk Tanács első európai irodája.

Mint korábban megírtuk, a török elnök november 7-én látogat Budapestre az évente megrendezendő magyar–török felső szintű stratégiai együttműködési tanács ülésére, és várhatóan egy üzleti fórumot is megtartanak. Orbán Viktor kedden Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel is tárgyalt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.