Az EU-nak kedvezőbb ajánlatot kell tennie

Nem engedhetjük meg, hogy még egy konfliktus alakuljon ki ilyen közel a határaink­hoz.

2020. 08. 19. 6:48
null
Pawel Jablonski Lengyel Külügyi Államtitkárhelyettes. 20200188 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem értek egyet ezzel az értékeléssel – reagált Paweł Jabłoński lengyel külügyminiszter-helyettes a Magyar Nemzet azon felvetésére, hogy tulajdonképpen mindegy, ki irányítja Belaruszt, hiszen a belarusz tüntetők nem lobogtatnak EU-zászlókat, az ellenzéki vezetők pedig fenn akarják tartani a szoros kapcsolatot Oroszországgal. – Bár a tüntetők nyíltan nem álltak ki az Euró­pai Unióhoz való közeledés mellett, nem tették ezt Oroszország esetében sem. Nem azért tüntetnek, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki Oroszországgal, hanem azért, hogy ők maguk dönthessenek Belarusz sorsáról. A mi dolgunk pedig az, hogy kedvezőbb ajánlatot tegyünk a számukra. Látniuk kell, hogy a gazdasági együttműködés beruházásokkal fog járni, az életszínvonal emelkedésével – szögezte le a hivatalos budapesti látogatáson lévő politikus.

A magyar újságírókkal tartott beszélgetésen Paweł Jabłoński kitért arra: örül annak, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter támogatja a Belarusszal kapcsolatos lengyel álláspontot. – Mi a kezdetektől fogva azt hangoztatjuk, hogy ha hosszú távú megoldással akarunk véget vetni a válságnak, olyan ajánlatot kell tenni Belarusznak, amely nem csupán a szankciók rémével fenyegeti őt, hanem szorosabb együttműködést is kínál az Európai Unióval – mondta a külügyminiszter-helyettes. Szerinte ahhoz, hogy valódi választási lehetősége legyen a belarusz népnek, az augusztus 9-i elnökválasztást meg kell ismételni, mert „minden bizonyíték arra utal, hogy csalás történt”.

– Az EU állam- és kormányfőinek mai rendkívüli csúcsán világossá kell tennünk, hogy határozottan elutasítjuk az erőszakot és a választási csalást, de azt is, hogy ha tisztességes választásokat tartanak, s párbeszéd alakul ki az ország különböző politikai szereplői között, örömmel tekintünk a Belarusszal való jövőbeli együttműködésre – fogalmazott Paweł Jabłoński. Úgy látja, az EU-csúcson több tekintetben is sikerül majd közös nevezőre jutni, de a válság megoldása nem egyik napról a másikra fog megtörténni. A politikus Oroszországra utalva azt is hangsúlyozta: nem engedhetjük meg, hogy bármiféle külföldi katonai beavatkozás történjen Belaruszban. – Nem engedhetjük meg, hogy még egy konfliktus alakuljon ki ilyen közel a határaink­hoz. A válság megoldását úgy kell végrehajtani, hogy senki se érezze magát fenyegetve – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.