Az Európai Parlament ismét a költségvetés vétójával fenyeget, kiáll a kohéziós pénzek mellett 

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke friss sajtóközleményében számolt be arról, hogy zárt ajtók mögött a kormány-és államfőket arra kérte: ne mellőzzék az uniós parlament véleményét.

2020. 02. 20. 17:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnökének felszólalásával – mintegy másfél órás csúszással – kezdődött az Európai Tanács rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben.

Sassoli friss sajtóközleményében számolt be arról, hogy zárt ajtók mögött a kormány-és államfőket arra kérte: ne mellőzzék az uniós parlament véleményét. – Egy jelentős többség kész elutasítani a többéves költségvetést, amennyiben az nem ad megfelelő választ az előttünk álló kihívásokra és figyelmen kívül hagyja az Európai Parlament álláspontját – fogalmazott az ülésen az EP-elnök.

A fenyegetést az Európai Tanácsnak érdemes komolyan vennie, az EP-nek ugyanis egyetértési joga van a büdzsé kialakításakor, tehát meg is vétózhatja azt. Magyar szempontból is jelentős, hogy a beszámoló szerint Sassoli a közös agrárpolitika forrásai, illetve a kohéziós pénzek mellett is kiállt. – Az Európai Parlament számára elfogadhatatlan ezen források megvágása. Hogyan is faraghatnánk le a távolságot a centrum és a periféria országai között, ha csökkentjük a kohéziós forrásokat? Vagy miképp tehetnénk zöldebbé Európát az agrárszektorba való befektetés nélkül? – fogalmazott az elnök.

A tárgyalásokat egyébként az európai gazdák is árgus szemekkel figyelik. Egy csoportjuk a Balti országokból demonstrált is a csúcstalálkozó margóján, a brüsszeli uniós negyedben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.