Az orosz elnök diktálta a tempót Izraelben

Vlagyimir Putyin volt az egyetlen vezető politikus, aki hivatalosan kétoldalú tárgyalásokra is érkezett Izraelbe a Holokauszt Világfórumra.

2020. 01. 24. 13:57
World Holocaust Forum at Yad Vashem Holocaust memorial centre in Jerusalem
Vlagyimir Putyin az izraeli vezetőkkel. Kitüntetett figyelem Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin magánéletéről nem sokat lehet tudni, ezért sokakat meglepett, amikor néhány évvel ezelőtt családjának szomorú sorsáról mesélt. Felidézte, hogy bátyja is odaveszett csecsemőként a hírhedt leningrádi ostromkor, és sírjának pontos helyét máig sem ismerik. Az orosz államfő tehát személyesen is érintett a történelem egyik leggyilkosabb ostromában, talán ezért is húzódott el kissé a leningrádi emlékmű felavatása Jeruzsálemben. Putyin így egy órát késett az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulójára emlékező Holokauszt Világfórumról, a világ vezetői, köztük négy király, miniszterelnökök és elnökök pedig türelmesen vártak rá.

A rendezvényen többen, köztük Mike Pence amerikai alelnök, Emmanuel Macron francia államfő, Károly brit trónörökös, valamint Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is beszédet tartott. Jobbára mindannyian a holokauszt borzalmait, valamint az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozták. Az orosz elnök – az előzetes aggodalmakra rászolgálva – viszont megragadta az alkalmat, hogy ismét emlékeztessen rá: a halálgyárakat nem csupán a nácik működtették, de európai csatlósaik is, akik kegyetlenségükben gyakran még túl is tettek mestereiken.

Vlagyimir
Putyin az izraeli vezetőkkel. Kitüntetett figyelem
Fotó: Reuters

Vlagyimir Putyin volt az egyetlen vezető politikus, aki hivatalosan kétoldalú tárgyalásokra is érkezett Izraelbe. Így aztán a megemlékezés margóján arra is időt szakított, hogy találkozzon annak az izraeli-amerikai fiatal lánynak az édesanyjával, akit Oroszországban drogcsempészet miatt ítéltek hét és fél év börtönre. A lány táskájában tíz gramm füvet találtak, de ő tagadja bűnösségét, mondván, Indiából hazafelé tartva csak átszállt Oroszországban, a repülőtéren hozzá sem fért a droghoz. Az orosz elnök biztosította az aggódó anyát, el fogja simítani az ügyet.

Az orosz államfő szót váltott Mahmúd Abbász palesztin vezetővel is. Az izraeli-palesztin béketárgyalások új lendületet kaphatnak, sajtóértesülések szerint Netanjahut, valamint Beni Ganzot, az ellenzék vezetőjét is várják Washingtonba, ahol hamarosan bemutathatják az amerikai béketervet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.