Az oroszok már Líbiában vannak

A privát orosz zsoldos csapat katonái számos külföldi konfliktusban, például Ukrajnában, Szíriában vagy Szudánban is komoly szerepet vállaltak.

2019. 12. 05. 15:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szembesíteni fogják Moszkvát azzal, hogy orosz zsoldosok harcolnak Líbiában! – jelentette be a nemzetközileg elismert, úgynevezett nemzeti egység kormánya (GNA). Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi 2011-es bukása óta polgárháború dúl. Az állam több részre szakadt: az északnyugati részt – mely mára az ország területének alig egyharmadát, ha kiadja – tripoli központtal a GNA irányítja, amely elsősorban Katar, Törökország és Olaszország támogatását élvezi. Líbia maradék részét, és az olajkitermelés túlnyomó többségét Halifa Haftár tábornok uralja, aki korábban az Iszlám Államot is kiverte, majd áprilisban Tripoli ellen indított offenzívát. A hadúr mögött az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Franciaország és Oroszország sorakozik fel; a kérdés csak az, hogy segítségük csupán politikai-e.

A GNA tisztviselői azt állítják, a csata hevében elhagyott mobiltelefonok, személyes tárgyak és lehallgatott kommunikáció alapján az orosz Wagner Csoport hat-nyolcszáz harcosát tudták azonosítani. Ez az a privát orosz zsoldos csapat, melynek katonái számos külföldi konfliktusban, például Ukrajnában, Szíriában vagy Szudánban is komoly szerepet vállaltak. A tripoli kormány bizonyítékokat egyelőre nem mutatott be, ahogyan azt sem közölték, mikor akarják azokkal Moszkvát is szembesíteni. Hasonló jelentések már korábban is érkeztek. Idén olyan brit hírszerzési információkat hoztak nyilvánosságra, melyek ugyancsak megerősítették a Wagner Csoport jelenlétét Líbiában, sőt az orosz hírszerzésről, a különleges egységekről és fegyverszállítmányokról is beszámoltak.

Más jelentések szerint az oroszok már katonai bázisokat építettek ki Tobrukban és Bengáziban, valamint komoly anyagi támogatást is nyújtottak Haftárnak. Moszkva tagadja, hogy beavatkozna a líbiai háborúba, hivatalosan igyekszik közvetítőként fellépni a konfliktusban. Bár Haftár tábornok többször járt Oroszországban, az októberi orosz–afrikai csúcsra Szocsiba a nemzetközileg elismert kormány kapott meghívót. A szövevényes líbiai háborúban egyébként lőttek már le izraeli drónt is, amely valószínűleg török közvetítéssel jutott el a kormánycsapatokhoz, de találtak „ottfelejtett” francia rakétákat is Haftár tábornok egy bázisán.

A tripoli offenzíva jelenleg elakadt, állóháború alakult ki. A németek 2020 elejére békekonferenciát szerveznek, de egyelőre a konfliktus politikai megoldása sem körvonalazódik. Pedig a stabilitás Líbiában Európa közös érdeke. Alig 280 kilométerre partjainktól óvatos becslések szerint is több százezer migráns várakozik átkelésre.

Magyarország 2018 végén nyitotta újra nagykövetségét Tripoliban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.