Azonos nemű párok megáldásával lázad a német egyház

A világi hívekből álló Német Katolikusok Központi Bizottsága és a németországi katolikus egyház püspökkara 2019 óta folytat tanácskozásokat a papi nőtlenség, az azonos neműek megáldása és a női papság ügyében. Ferenc pápa már ebben az évben levelet írt a német egyháznak, hogy még csírájában elfojtsa a katolikus egyház megreformálására tett kísérletet. „Mindahányszor egy helyi egyház egymaga akart kijutni belső kríziséből, pusztán saját erejére, módszereire és értelmére hagyatkozva, csak a problémáit sokszorozta meg, ahelyett, hogy kiutat talált volna” – fogalmazott az egyházfő 2019-ben. A konfliktust azonban már akkor sem sikerült megoldani, és csak olaj volt a tűzre, hogy a Vatikán idén márciusban elutasította az azonos nemű párok megáldását.

2021. 05. 11. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő napokban mintegy száz németországi templomban áldják meg az azonos nemű párokat az ország katolikus papjai, hogy tiltakozzanak a vatikáni állásfoglalás ellen.

A Liebe gewinnt, vagyis A szerelem győz elnevezésű országos mozgalommal az egyház átalakításán munkálkodó, progresszista liberális német katolikusok a Vatikán tekintélyének és az egyházfegyelem határait feszegetik.

– Az áldásadással a homoszexuálisok szerelmét szeretném ünnepelni – nyilatkozta Jan Korditschke jezsuita szerzetes, aki május 16-án Berlinben fog megáldani egy homoszexuális párt. A férfi közölte, fontosnak tartja, hogy a homoszexuálisok nagyobb teret nyerjenek a katolikus egyházon belül. Hozzátette: nem fél attól, hogy ez negatív következményeket vonna maga után a Vatikán részéről.

Az elmúlt évtizedben a német papok gyakran részesítették áldásban a homoszexuálisokat, ám mindeddig a templomokon kívül tették, és úgy, hogy nem akartak vele feltűnést kelteni. Az eretnek szertartásokkal ugyanakkor nem titkolt céljuk, hogy a Ferenc pápa által jóváhagyott, márciusban kiadott nyilatkozatot bírálják. A tüntetéssorozat részeként korábban országszerte számos templomra aggattak ki LMBTQ-zászlókat, valamint több mint kétszáz, német anyanyelvű teológus írt alá egy nyilatkozatot, amelyben nyíltan elutasítják a Vatikán állásfoglalását.

– Nem tartom hasznosnak az ehhez hasonló nyilvános ténykedéseket. Az áldásnak megvan a maga teológiai méltósága és lelkipásztori jelentősége, nem lehet eszköze az egyházpolitikai megnyilvánulásoknak és tüntetéseknek

– jelentette ki a német katolikus püspökkar elnöke, Georg Bätzing. A limburgi püspök azonban alapjában véve nem utasítja el a homoszexuális párok megáldását, éppen ellenkezőleg: az ő véleménye idézte elő, hogy a Vatikán márciusban nyilatkozattal feleljen azokra a németországi kísérletekre, amelyek az egyház liberalizálására irányultak.

„Jó konzervatív vagyok, mert szeretem az egyházat, és örömmel adom érte az életemet. De azt akarom, hogy megváltozzon” – nyilatkozta Bätzing a Herder Korrespondenz című német lapnak újév alkalmából. A püspök, aki elvileg az egyház tanításának őrzője és terjesztője, négy ponton nyíltan megkérdőjelezte az egyház hivatalos álláspontját, köztük az azonos nemű kapcsolatok megáldásának az ügyében.

A Vatikán márciusban Bätzing interjújára válaszolva adta ki nyilatkozatát, amelyben hangsúlyozza:

nem részesülhet áldásban olyan viszony vagy partneri kapcsolat – még akkor sem, ha stabil kapcsolatról van szó –, amely házasságon kívüli.

A házasság pedig egy férfi és egy nő közötti feloldhatatlan, törvényes kapcsolatot jelent, amely nyitott a gyermekáldásra. A vatikáni hivatal elmondta azt is, hogy egyházi körökben számos javaslat és kezdeményezés merült fel az azonos nemű párok megáldásának a kérdésében, amelyekre a most kiadott dokumentum szolgál válaszul.

Ferenc pápa Urbi et orbi áldást ad Róma városára és a világra a húsvétvasárnapi ünnepi szentmise után a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2021. április 4-én
Fotó: MTI/AP/Pool/Filippo Monteforte

– Nem lehetett más a válasz, mivel az egyház – kétezer éves hagyománya szerint – áldást csakis és kizárólag egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasságra adhat, melynek célja az új élet fakasztása

– mondta Németh Norbert, a római Pápai Magyar Intézet rektora az MTI-nek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.