Berlin válaszlépésekkel fenyegeti Washingtont

Németország szuverenitásának megsértésével vádolja Washingtont a német gazdasági és energetikai bizottság vezetője, Klaus Ernst, és válaszszankciókkal fenyegeti az Egyesült Államokat. A német kormány szerint a június elején ismertté vált újabb amerikai lépések az Északi Áramlat 2 építésével szemben immár nemcsak Oroszországot, de a német állami és magáncégeket is negatívan érinthetik. Berlin válaszlépéseket fontolgat.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 06. 18. 6:05
G20 summit in Osaka
Donald Trump és Angela Merkel cseppet sem kedélyes egyeztetése. Ütköző érdekek, messzire gyűrűző hatások Fotó: picture alliance Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Északi Áramlat 2 elleni szank­ciók kiterjesztése minden olyan vállalkozásra, amely valamilyen formában részt vesz a gázvezeték befejezésében és üzembe helyezésében,

közvetlen támadást jelent Németország és Európa szuverenitása ellen

– olvasható Klaus Ernst, a német parlament gazdasági és energetikai bizottsági vezetőjének közleményében. – A szövetségi kormánynak most minden lehetséges intézkedést meg kell tennie ahhoz, hogy ez a kezdeményezés ne emelkedjen törvényerőre – írja továbbá a képviselő, aki egyben a Die Linke baloldali párt gazdasági ügyekért felelős szóvivője.

Donald Trump és Angela Merkel cseppet sem kedélyes egyeztetése. Ütköző érdekek, messzire gyűrűző hatások
Fotó: Getty Images

Az Oroszországot és Németországot a Balti-tengeren összekötő Északi Áramlat gázvezeték második szakaszának építése 2018-ban kezdődött, tavaly év végére a készültség meghaladta a 93 százalékot. December 23-án azonban Washington szankciókat hirdetett meg az orosz energetikai projekt ellen, és az építkezés hosszú hónapokra elakadt. Június 4-én

a republikánus képviselők egy újabb tervet nyújtottak be, amely jelentősen kibővítené az Északi Áramlat 2 ellen alkalmazott szankciókat, ráadásul visszamenőlegesen, 2019 decemberétől.

Az újabb szankciós kör már komolyabb aggodalmakat keltett Berlinben is. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap szerint a német kormány attól tart, hogy az amerikai lépések az állami és más német magánvállalatokat is érinthetik. Többek között a gázvezeték építésében részt vevő hajóknak nyújtott szolgáltatásokért felelős cégeket, a biztosítással foglalkozó vállalatokat, de akár az engedélyezést és ellenőrzést végző német hatóságokat is.

– Újdonság lenne, ha a szankciók a (baráti) kormányok hatóságai ellen vagy konkrétan a kormányok ellen szólnának.

Mindenesetre feltételezhető, hogy az új szankciós javaslatok jelentősen növelik a szankciók alá eső német és európai vállalatok körét – idézi a lap a német kereskedelmi minisztérium belső jelentését.

A gázvezeték készültsége már meghaladta a 93 százalékot, de az építkezés elakadt
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Ernst válaszlépéseket ígér: javaslata szerint európai cseppfolyósítottgáz-tarifák emelésével, az amerikai nagykövet berendelésével vagy az amerikai képviselők elleni személyes szankciókkal tudna reagálni Németország az Egyesült Államok politikájára. – Ez a fajta viselkedés a partnernek tekintett államokkal szemben teljes mértékben elfogadhatatlan.

Az Egyesült Államok véglegesen búcsút mondana ezzel a transz­atlanti barátságnak

– figyelmeztet Ernst.

Az elmúlt időszakban sokat romlott Washington és Berlin viszonya. Németország több alkalommal bírálta az amerikai külpolitikát, többek között az iráni atomalku felmondását. Donald Trump amerikai elnök pedig az orosz–német energetikai együttműködést, illetve az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) hiányos finanszírozását kritizálta. Washington legutóbb június elején jelentette be, hogy kivonja a NATO keretében Németországban állomásozó amerikai katonák mindegy harmadát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.