Biden ellen is közjogi felelősségre vonási (impeachment) eljárást kezdeményeznek

A republikánusok szerint alelnökként visszaélt a hatalmával. A demokraták nem fogják megszavazni.

2021. 01. 22. 12:01
BIDEN, Joe
Wilmington, 2020. november 10. Joe Biden megválasztott demokrata párti amerikai elnök beszél a Delaware állambeli Wilmington The Queen színházában 2020. november 10-én. Donald Trump hivatalban lévõ amerikai elnök továbbra sem ismeri el ellenfele, Joe Biden gyõzelmét, csapata számos jogi panasszal élt a november 3-i elnökválasztás lebonyolítását és tisztaságát illetõen. MTI/AP/Carolyn Kaster Fotó: Carolyn Kaster
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) kezdeményezett Joe Biden ellen Georgia állam frissen megválasztott republikánus képviselője, Marjorie Taylor Greene. A politikus erről személyesen számolt be a Twitter-mikroblogon, és tudatta azt is: a megválasztott elnök ellen a vélt ukrán üzleti kapcsolatai és „hatalommal való visszaélés” miatt kezdeményezett eljárást. – Meglátjuk, mi lesz belőle – fűzte hozzá a képviselő. Mint fogalmazott:

Joe Biden alkalmatlan az elnöki poszt betöltésére.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, a novemberi elnökválasztás előtt a New York Post kavart óriási botrányt a demokrata politikus, illetve családja körül, miután a lap Biden fiának, Hunter Bidennek az e-mailjeire hivatkozva megírta: Hunter Biden már egy évvel azelőtt bemutatta az akkor Barack Obama alelnökeként dolgozó apját a Burisma ukrán energetikai cég legfőbb vezetőinek, hogy – pozíciójával visszaélve – nyomást gyakoroljon az ukrán kormányzati tisztségviselőkre annak érdekében, hogy rúgják ki a Burisma esetleges korrupciós ügyeit vizsgáló főügyészt.

Az egyébként borítékolható, hogy a demokrata többségű képviselőházban és a szintén demokrata többségű szenátusban Greene kezdeményezése nem fog átmenni, az eljárás így sokkal inkább a Donald Trump volt elnök hívei felé intézett gesztusként értelmezhető, akiknek jelentős hányada továbbra is úgy véli: Joe Biden választási csalással nyerte meg a tavaly novemberi elnökválasztást.

 

Marjorie Taylor Greene lépése egyébként nem érte váratlanul az amerikai közvéleményt. Már egy hete tudatta a nyilvánossággal: január 21-én felelősségre vonási eljárást kezdeményez a megválasztott elnök ellen, hiszen 75 millió amerikainak elege van a tétlenségből.

– Itt az ideje kiállni magunkért. Büszke vagyok arra, hogy a hangja lehetek a figyelmen kívül hagyott republikánus szavazóknak

– fogalmazott a politikus.

Greene Twitter-fiókját a Twitter a hét elején ideiglenesen felfüggesztette, miután azt állította: széles körű választási csalások történtek Georgia államban az elnökválasztás során. Liberális lapok a képviselő lépését úgy értékelik: a politikus a Biden ellen benyújtott felelősségre vonási eljárással a szélsőjobboldali körökben igyekszik népszerűsíteni magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.