Bírálatok érik a fegyverexport virágzását

Mártonffy Attila
2019. 12. 28. 14:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három év visszaesés után megfordult a német fegyverexport tendenciája, s értéke 2019-ben megközelítette a nyolcmilliárd eurót, ami a német gazdasági minisztérium adatai szerint 65 százalékos növekedést jelent a megelőző tizenkét hónaphoz viszonyítva. Az információt a baloldali Die Linke és a Zöldek nevében Sevim Dagdelen és Omid Nouripour német parlamenti képviselők igényelték, s ebbe betekintést kapott a DPA hírügynökség és a Deutsche Welle hírportál. A számok arra utalnak, hogy a berlini kormány által jóváhagyott fegyver-, hadijármű- és hadihajó-kivitel értéke idén megdöntötte a 2015-ös rekordot, de már ez év közepén meghaladta a tavalyi teljes évi 5,3 milliárd eurónyi exportot. Peter Altmaier gazdasági miniszter annak tulajdonította a jelentős exportnövekedést, hogy a 2017-es szövetségi parlamenti választásokat követően több hónapon át bizonytalanság uralkodott a kormányalakítást illetően.

Fotó: MTI

A statisztika azt mutatja, hogy 2019-ben Magyarország volt a német fegyverek legnagyobb vásárlója, a hazánkba irányuló export értéke elérte az 1,77 milliárd eurót – ezt Egyiptom követte 802 millió, majd az Egyesült Államok 483 millió euróval. A hazánk által, a nagyarányú honvédelmi fejlesztések kapcsán rendelt katonai felszerelések értéke csaknem negyedét tette ki a teljes német kivitelnek. Az adatokból az is kiderül, hogy ugyan a nem uniós és nem NATO-tagállamokba irányuló szállításoknak a részaránya több mint tíz százalékkal visszaesett, az ezekbe az országokba irányuló export összesen egymilliárd euróval nőtt. Az ellenzéki aggodalmat az okozza, hogy Németország továbbra is adott el fegyvert a jemeni polgárháború szereplőinek, főként a húszi lázadók ellen ­harcoló Szaúd-­Arábiának, holott ennek teljes tilalmára Berlin Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása után ígéretet tett. A Die Linke szemére is vetette a kormánynak, hogy minden ígéret ellenére sem működik a fegyverkivitel ellenőrzése. Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek is tagja az Abed Rabbó Manszúr Hádi elűzött jemeni elnök kormánya uralmát helyreállítani célzó szaúdi szövetségnek. Idén az emírségek volt Németország kilencedik legnagyobb fegyverimportőre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.