Bojkottálnák a francia bort

Franciaország megadóztatja cégeinket, s ez rossz dolog. Nem kellene ilyet tennie. Mindig kihasználják az Egyesült Államokat, de nem engem, az elnököt – írta a Twitteren Trump.

Mártonffy Attila
2019. 07. 29. 16:21
Bottles of red wine are displayed at Chateau Lamothe-Bergeron (Haut-Medoc Label) in Cussac-Fort-Medoc, in the Medoc Region
Gyakran kerül diplomáciai viszályok középpontjába a kedvelt ital Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetővámot vetne ki többek között a francia borokra Donald Trump amerikai elnök, válaszul arra a párizsi lépésre, amely szerint 2020 januárjától három százalékkal növelnék a nagy, globális technológiai cégek – köztük az amerikai Google, Amazon, Facebook – franciaországi tevékenysége után járó, eddig csekély mértékű vagy zérókulcsú jövedelemadót. Trump újságíróknak meglebegtette, hogy esetleg még a G7-ek augusz­tusi párizsi csúcstalálkozója előtt bejelenti az új tarifákat – tudósított a CNN. „Franciaország megadóztatja cégeinket, s ez rossz dolog. Nem kellene ilyet tennie. Mindig kihasználják az Egyesült Államokat, de nem engem, az elnököt” – írta Twitter-bejegyzésében keresetlen egyszerűséggel.

„Mindig is jobban szerettem az amerikai borokat a franciáknál, még akkor is, ha nem iszom bort. Az [amerikai borok] egyszerűen jobban néznek ki” – csillogtatta borkóstolói képességeit a köztudottan anti­alkoholista Trump. „Az amerikai borok kiválóak, s a franciáknak nincs joguk megadóztatni a mi cégeinket, ez a mi dolgunk” – tette hozzá. Július közepén az amerikai kereskedelmi főmegbízott hivatala bejelentette, az amerikai kereskedelmi törvény 301-es szakasza értelmében vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a francia adókivetés nem diszkriminálja-e az amerikai társaságokat.

Gyakran kerül diplomáciai viszályok középpontjába a kedvelt ital
Fotó: Reuters

Franciaország a BBC szerint azzal érvel, hogy a szóban forgó nagyvállalatok jelenleg hiába vannak fizikailag is jelen és nyújtanak szolgáltatást egy országban, jövedelemadójuk nagy részét csak ott fizetik be, ahol be vannak jegyezve. A változás értelmében minden olyan internetes cégnek, amelynek a bevétele globálisan meghaladja a 750 millió eurót, franciaországi forgalma pedig eléri a 25 millió eurót, meg kell fizetnie a három százalék adót, mégpedig az év elejéig visszamenően. Párizs ebben az évben 400 millió euró bevételre számít az adónemből. Az Európai Unióban a hagyományos ágazatokban átlag 23 százalék a társasági adó.

Egyébként nem új keletű, hogy az Egyesült Államok a francia bortermelőkön akarja elverni a port az ország iránti elégedetlensége miatt. Ez történt az RT.com szerint akkor is, amikor Washington azért hirdetett bojkottot az ital ellen, mert Franciaország nem volt hajlandó részt venni az Amerika vezette iraki háborúban 2003 és 2011 között. Nagy hatása nem volt az akciónak, mivel a francia termelők más piacokra irányították át termékeiket. Egyébként az Egyesült Államok Franciaország legnagyobb borexportpiaca, a francia borexportőrök szövetsége szerint tavaly 3,2 milliárd euró értékben adtak el bort a tengerentúlon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.