Brutális beszámolók a katasztrófáról

A bejrúti polgárok hősiességét méltatja helyszíni tudósításában a The New York Times. A libanoni fővárosban történt katasztrófa másnapján sorra érkeznek a megrázó felvételek.

Magyar Nemzet
Forrás: The New York Times, Twitter2020. 08. 05. 10:27
A pusztítás nyomai a bejrúti kikötőben történt előző napi hatalmas robbanást követően 2020. augusztus 5-én.
Bejrút, 2020. augusztus 5. A pusztítás nyomai a bejrúti kikötõben történt elõzõ napi hatalmas robbanást követõen 2020. augusztus 5-én. A detonáció következtében legkevesebb száz ember életét vesztette, több mint négyezren megsebesültek. A robbanások okát nem tudni. MTI/AP/Haszan Ammar Fotó: Haszan Ammar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miután kitöröltem a vért a szememből, próbáltam felmérni az elpusztult lakás állapotát. A sárga bejárati ajtó az ebédlőasztal tetején volt – idézte fel a The New York Times bejrúti tudósítója a fővárosban történt pokoli robbanás erejét. Vivian Yee otthon volt, miután a libanoni fővárosban vélhetően egy petárdaraktár robbant fel.

Füst száll a magasba a bejrúti kikötő felől 2020. augusztus 4-én, egy ismeretlen okból bekövetkezett robbanás után Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh

A detonációban megsérült tudósító a helyiek rátermettségét és emberiességét méltatja tudósításában. Mint írja, a libanoni polgárok hozzászoktak az efféle katasztrófákhoz és példátlan összeszedettséggel segítették a bajba jutottakat, különösen az idegeneken. – Egy motoros meglátta a véres arcomat és mondta, hogy ugorjak fel – emlékezik vissza cikkében a riporter, aki betört üvegeken, kidőlt ajtókon át lépkedve jutott ki az utcára. Az idegen elvitte a közeli kórházig, ahol hatalmas volt a káosz.

– Az idősebb páciensek kábán ültek az utcán kerekesszékekben, infúzióra kötve. Egy nő feküdt az elpusztult sürgősségi szoba előtt, az egész teste vörös volt, alig mozgott – folytatta a tudósító.

Ekkor valaki odalépett az újságíróhoz, leültette a földre és elkezdte letisztítani az arcáról a vért. Csatlakozott hozzájuk a The New York Times tudósítója, az emberek a helyi töményitallal, arakkal tisztították ki a sebeket.

Közben a Twitteren is sorra bukkannak fel a robbanást, illetve az azt követő állapotokat megörökítő videók.

Ebben a Tweetben egy esküvői fotózást szakít meg a detonáció, a felkavaró képsorokon jól látszik a lökéshullám ereje.

 

A videó egy bejárónő hősiességét örökíti meg, aki a robbanáskor a saját épségét kockáztatva egy kislányt ment meg.

 

A robbanás pillanata, négy kameraszögből.

 

Bejrút utcái a katasztrófa után.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.