Bukarest Moszkvától tart a leginkább

A védelmi stratégia veszélyt lát az illiberális demokráciában, mely hatásai érződnek Kelet-Európában.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt Romániára – derül ki az új román védelmi stratégiából. Az elkövetkező négy évre kitekintő dokumentum biztonságot adó tényezőként hangsúlyozza az európai uniós és a NATO-tagság mellett az Egyesült Államokkal fenntartott partneri viszonyt. A stratégiára Moszkvában is felfigyeltek. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolójában úgy fogalmaz: Moszkva akkor válik hivatalosan ellenséggé, amikor a román parlament jóváhagyja a stratégiát. A rizikófaktorok között szerepel a Moldovai Köztársaság is, ha az EU helyett keleti irányba bővíti majd kapcsolatait. Bár Magyarországot nem nevesítik, a dokumentum veszélyt lát az „illiberális demokráciában, amelynek hatásai érződnek Kelet-Európában”, és ideológiai szempontból „fertőzhet”.

A tervezet – amelyet várhatóan érdemi módosítások nélkül szavaznak meg – külön kiemeli a liberális demokrácia védelmét. László Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora a Transindex hírportálnak elmondta, a nemzeti érzelem megerősítéséről is szó van a dokumentumban. Ez azt jelentheti, hogy az államfő vagy mások elérkezettnek látják az időt a nacionalista politikára, így terelve el a figyelmet például a járványhelyzet alatti kinevezésekről és egyes közbeszerzésekről. A felsőház védelmi bizottságának tagja szerint a román diplomácia nincs jó helyzetben. – Minimálisra csökkent az együttműködés regionális szinten olyan fontos területeken is, mint a gazdaság vagy az egészségügy – fogalmazott. László Attila pozitívumként említi, hogy a stratégia nemzetbiztonsági szempontból nem tartja kockázati tényezőnek az etnikai kisebbségeket, és a szenátor méltatja a dokumentum deklarált célját is, „mindenki biztonságérzetét”. A román sajtó főleg azt kifogásolja, hogy a korábban fő veszélyforrásként megjelölt korrupciót most alig említik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.