Bukhat a bukaresti kormány?

Előbb a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, majd lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat, később pedig a belügyminiszter is

2019. 08. 05. 12:15
null
A tizenöt éves Alexandra Macesanut az egész ország gyászolja Fotó: MTI/EPA Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyossá vált, hogy nincs életben a két héttel ezelőtt elrabolt, a gyanú szerint nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves Alexandra Macesanu, miután az igazságügyi orvostani intézet által végzett DNS-vizsgálat kimutatta, hogy az ő elszenesedett csontjait találták meg a gyanúsított házában – jelentette az MTI. A lány ügye hatalmas közfelháborodást keltett Romániában, miután kiderült, hogy hiába hívta többször is a 112-es segélyhívó számot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét és közbelépni, hogy megmentsék az életét. A gyilkosságot múlt vasárnap beismerte az ügyben gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő 66 éves ­Gheorghe Dinca, de a holttest – amelyről a gyanúsított azt állította, hogy elégette – nem került elő, így addig nem lehetett biztosra venni, hogy a lány nincs életben, amíg be nem fejeződött a házkutatás során talált elszenesedett csontok és fogak antropológiai, illetve DNS-vizsgálata.

Az ügy miatt előbb a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, majd lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat, később pedig a belügyminiszter is. Pénteken az oktatási miniszter is belebukott a botrányba, miután az áldozatot hibáztató megjegyzése miatt a kormányfő leváltotta tisztségéből. Ecaterina Andronescu oktatási miniszter az Antena 3 hírtelevízió csütörtök esti műsorában azt mondta: ő már „otthonról megtanulta, hogy ne üljön be idegen autóba”, arra utalva, hogy Alexandrát autóstoposként vette fel kocsijába a meggyilkolását később bevalló férfi.

A tizenöt éves Alexandra Macesanut az egész ország gyászolja
Fotó: MTI/EPA Robert Ghement

Bár Viorica Dancila miniszterelnök egy dörgedelmes sajtónyilatkozatában hadat üzent a bűnözésnek, a román média szerint nem kizárt, hogy a kormány egésze belebukik a botrányba, miként 2015-ben az akkor tisztségben lévő Ponta-kabinet is egy szórakozóhelyen bekövetkezett, több mint hatvan emberéletet követelő tűzvész miatt kialakult közfelháborodásra hivatkozva mondott le. A Krónika erdélyi napilap által idézett hivatalos adatok szerint Romániában az elmúlt évben négyezer kiskorú tűnt el, amelyből 3600-at találtak meg.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt a kormányzó szociáldemokratákra hárította a hétvégén a felelősséget, a párt által szervezett eseményen több száz cipőt helyeztek ki szombaton a belügyminisztérium épülete elé, hogy felhívják a figyelmet az eltűnt gyermekek eseteire. „Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok fiatal külföldre kerül, elrabolják vagy megtévesztik, kihasználják és bántalmazzák őket. Románia nagy problémája, hogy képtelen megvédeni polgárait” – mondta a rendezvény szervezője, Daniel Ciungu.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.