Carney-t emlegetik Lagarde utódjaként

Német lapértesülések szerint Franciaország és Németország megegyezett, hogy Mark Carney, a brit jegybank kormányzója lesz a Nemzetközi Valutaalap új vezérigazgatója. Párizs ugyanakkor cáfolja, hogy a színfalak mögött megállapodott volna már Berlinnel az új IMF-vezető személyéről. A posztot rendszerint európai bankár tölti be .

Mártonffy Attila
2019. 07. 10. 18:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország tegnap cáfolta a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) azon értesülését, hogy Párizs Berlinnel közösen támogatná Mark Carney, a brit jegybank kormányzójának jelölését a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztjára. A francia pénzügyminisztérium szóvivője a Bloombergnek elmondta, pontatlan a FAZ keddi cikke, ilyen döntést ugyanis nem hoztak. A szóvivő egyúttal megismételte Párizs korábbi nyilatkozatait, amelyek szerint európai konszenzussal kell jelöltet találni. Az IMF jelenlegi vezérigazgatóját, a francia Christine Lagarde-ot az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács az Európai Központi Bank elnöki posztjára jelölte a múlt héten. Lagarde még aznap bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti tevékenységét az IMF vezetőjeként – emlékeztet a távirati iroda.

Helyét átmenetileg helyettese, David Lipton veszi át, míg Lagarde novemberben venné át az EKB elnökségét az olasz Mario Draghitól. Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a múlt hét végén arról beszélt, hogy az uniós pénzügyminisztereknek kompromisszumos európai jelöltet kell találniuk a washingtoni székhelyű pénzintézet élére. Mark Carney Kanadában született és ott is nőtt fel, de brit és ír állampolgársággal is rendelkezik.

A tekintélyes német lap értesülése szerint Berlin és Párizs már hosszú ideje megállapodott, hogy az ő kinevezését támogatják, ugyanakkor a FAZ nem nevezte meg hírforrását. A döntést állítólag annak fényében hozták meg, hogy Lagarde megbízatása az IMF élén amúgy is lejárt volna 2021-ben. Az 54 éves Carney mandátuma a Bank of England (BoE) élén pedig jövő januárban szűnik meg; a BoE nem kommentálta a hírt. Az IMF vezérigazgatója az íratlan szabályok szerint hagyományosan európai, míg testvérintézményét, a Világbankot amerikai vagy az amerikaiak által támogatott bankár irányítja.

A Bloomberg rámutat: az unió tagállamai mielőbb meg szeretnének állapodni az új IMF-vezér személyéről. Egy esetleges francia–német támogatási paktum Carney-t ugyan minden bizonnyal a nemzetközi pénzintézet vezetőjének fő várományosává tenné, de még így is kellene számolnia versenytársakkal. A feltörekvő országok már régóta hangoztatják, hogy őket is megilletné a tisztség, mivel növekvő szerepet játszanak a világgazdaság fejlődésében. Noha további európai jelöltek is felmerülhetnek, Carney szakmai életrajzát nehéz felülírni. Kormányozta a kanadai és a brit jegybankot, részt vett a globális pénzügyi szabályok megfogalmazásában, Oxfordban szerzett közgazdasági doktorátust, valamint több mint tíz évet töltött a Goldman Sachs befektetési banknál.

Carney-t egyébként egy honfitársa is kihívhatja, mégpedig George Osborne volt brit pénzügyminiszter. Osborne – aki jelenleg az Alekszandr Lebegyev orosz milliárdos többségi tulajdonában álló Evening Standard című ingyenes londoni bulvárlap főszerkesztője – szívesen ülne első britként a világ pénzügyeire nagy befolyással bíró IMF-vezér megüresedő székébe. Osborne-t három évvel ezelőtt, az EU elhagyásáról döntő brexitnépszavazás után mozdították el pénzügyminiszteri tisztéből, így együtt bukott a referendumot kiíró David Cameron kormányfővel. Carney-t egyébként pénzügyminiszterként éppen Osborne nevezte ki a londoni jegybank élére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.