Családjuktól elzárva, karanténban élnek a Roszatom szakemberei

Nincs rossz dolguk a szanatóriumba zárt atomenergiai dolgozóknak, állítják a Proekt orosz hírportálnak nyilatkozó szakemberek. Az orosz atomenergiai vállalat, a Roszatom még április elején különítette el kulcsfontosságú munkatársait, hogy megvédje őket a koronavírustól.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 07. 01. 11:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelt módon vigyáz a kulcsfontosságú munkatársaira az orosz atomenergetikai vállalat, a Roszatom. A cégnél a Covid–19-járvány kirobbanása miatt bevezetett lépések valószínűleg az ország leghosszabb elkülönítését eredményezték a munkavállalók számára. A hét elején az orosz Proekt portál adott hírt a Roszatom néhány munkatársának történetéről. A szakemberek az ukrán határtól nem messze működő Kurszki Atomerőmű vezérlőtermében dolgoznak. Április első napjaiban közölték velük, hogy a koronavírus miatt átmenetileg karanténba kell vonulniuk. Családjuk nem mehetett velük, de eleinte csak néhány hetes izolációról volt szó. A Roszatom saját szanatóriumába kerültek, azonban a karantén még azóta is tart, a két-három hétből három hónap lett.

A Kurszki Atomerőmű munkatársainak a története nem egyedi eset – kulcsfontosságú feladatokat betöltő szakemberekről van szó Oroszország kritikus infrastruktúrájában, így féltve őrzi őket a vállalat. Ők azok a munkatársak, akiket rövid távon szinte lehetetlen pótolni: atomenergetikai tudásuk mellett a munkájuk rengeteg engedélyhez is kötött. Bizonyos pozíciókhoz pedig speciális vizsgát kell tenni. Nélkülük az egész atomerőmű működése veszélybe kerülhet.

Oroszországban jelenleg 11 atomerőmű működik, és a Proekt becslése szerint legalább ezren dolgoznak a vezérlőtermekben, reaktoronként mintegy harminc ember, akik több műszakban végzik a munkát. Valószínűleg jelenleg mindannyian karanténban vannak.

Az orosz lapban megszólaltatott szakemberek szerint a szanatóriumban nincs rossz dolguk, de hónapok óta nem látták a családjukat, és nem hagyhatják el az épületet száz méternél messzebb. Minden reggel jön értük a Roszatom busza, amely közvetlenül az erőmű bejáratánál teszi le a munkavállalókat. Az oroszországi korlátozások enyhítésével egyes atomerőművek dolgozói júniusban felváltva elhagyhatták a szanatóriumokat és hazalátogathattak, sőt kompenzációt is kaptak a karantén miatt.

Oroszországban napi hatezer új Covid–19-megbetegedést regisztrálnak most is, a fertőzöttek száma meghaladta a 650 ezer főt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.