Donald Trump már a 2024-es választásokra készül

Georgia államot végleg elveszítheti, de Wisconsinban is újraszámoltatná a szavazatokat az elnök.

2020. 11. 19. 16:35
TRUMP, Donald
Washington, 2020. november 14. Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-járvány elleni kormányzati programról szóló sajtóértekezleten a washingtoni Fehér Ház déli kertjében 2020. november 13-án. MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis Fotó: Chris Kleponis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden győzelmét készülnek megerősíteni ma Georgia államban, ahol múlt pénteken kezdték meg a voksok kézzel történő újraszámolását, miután a november 3-i elnökválasztáson rendkívül szűk, mindössze 14 ezer szavazattal maradt alul Donald Trump a demokrata kihívójával szemben. Az újraszámlálás során azonban négy megyében is találtak az elnökválasztás eredményébe mindeddig bele nem számolt szavazatokat, ami várhatóan körülbelül 12 800-ra szűkíti a jelöltek közötti különbséget, ennek azonban a végeredmény tekintetében nincs jelentősége:

az államnak holnap jár le a határideje a választási eredmény hitelesítésére, Biden győzelme pedig azt jelenti, hogy Georgia 28 év után először szavazott demokrata elnökjelöltre.

Georgiában egyébként nincs törvény a szavazatok újraszámlálására vonatkozóan, az államban érvényben lévő jogi szabályozás ugyanakkor lehetővé teszi a vesztes számára, hogy éljen a lehetőséggel, amennyiben a jelöltek közötti különbség kevesebb, mint 0,5 százalék – a hivatalban lévő elnök, illetve jogászcsapata pedig élt a lehetőséggel. Miután az állam várhatóan holnap igazolja a választási eredményeket, a vesztes kampánycsapatnak újabb két munkanap áll rendelkezésére, hogy 0,5 százaléknál kisebb különbség esetén ismét újraszámlálást kérjen, ezt viszont már nem kézzel végeznék el, hanem egy a szavazatok leolvasását és összeszámolását végrehajtó szkenner segítségével.

A kampánycsapat harcol tovább

A BBC ezzel kapcsolatban megjegyzi: a 16 elektori szavazatot biztosító Georgia korántsem lenne elegendő Trumpnak az elnöki győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat megszerzéséhez, a hivatalban lévő elnök számára ugyanakkor erkölcsi győzelemmel érne fel, ha legalább ebben az államban sikerülnie megfordítaniuk az eredményt, ugyanakkor bizonyítékként szolgálna arra, hogy téves volt az elnökválasztás után az amerikai médiumok által kikiáltott ítélet.

– A választási eredmények megfordítása szinte biztosan hiábavaló csata, de a Trump-kampánynak úgy tűnik, eltökélt szándéka, hogy minden rendelkezésre álló fronton harcoljon továbbra is

– értékelte a helyzetet a BBC.

Wisconsinban is újraszámolás jöhet

Közben az elnök kampánystábja Wisconsin államban is a szavazatok részleges újraszámlálását akarja elérni; az északi államban Biden húszezer vokssal nyert Trumppal szemben, azonban órákkal a szavazatok hitelesítésének határideje előtt Trump kampánystábja szabálytalanságokra hivatkozva kérte az újraszámlálást Milwaukee és Dane megyében. Az elnök által a Twitter-mikroblogon megosztott grafikából az is kiderül, milyen indokkal támadta meg a stábja a választások eredményét. Mint írta:

„Egy nappal az elnökválasztás napja után Joe Biden hajnali 3.42-kor 143 379 szavazatot kapott, amikor megtudták, hogy vesztésre áll

Ez hihetetlen!” – kommentálta az elnök.

Az elnök később azt is tudatta a mikroblogon, hogy jogászcsapata még ma fontos bejelentésre készül.

Trump már a jövőt tervezi

A választás eredményét hivatalosan továbbra sem elismerő Trumpnak egyébként úgy tűnik, akkor sincs oka a csüggedésre, ha a jogi csaták ellenére sem marad a Fehér Házban, mostanra egyre bizonyosabb ugyanis, hogy a hivatalban lévő elnök az idei választási veresége ellenére is élvezi a Republikánus Párt bizalmát. A The Washington Times a minap saját forrásokra hivatkozva azt írta, hogy

annak ellenére, hogy nyilvánosan Trump magát kiáltotta ki a november 3-i elnökválasztás győzteseként, a közvetlen környezetének máris arról beszél, hogy 2024-ben újra indul az elnökválasztáson.

Egy republikánus stratéga a lapnak arról beszélt: ez egyáltalán nem vicc, Trump teljesen komolyan mondja a körülötte lévő embereknek, hogy a négy év múlva esedékes választásokon is ringbe száll.

Befolyása megkérdőjelezhetetlen marad

A Newsweek közben arról írt: noha a Capitoliumban lévő republikánusok egyelőre nem álltak nyilvánosan az elnök mellé a 2024-es újraindulását illetően, az ajtót sem zárták be előtte, sőt!

„Kényszerítette az országot, hogy szembesüljön olyan kérdésekkel, amelyeket mindkét párt túl sokáig figyelmen kívül hagyott, és ha 2024-ben újraindul, akkor véleményem szerint ő lesz a republikánusok jelöltje”

– nyilatkozta Marco Rubio floridai szenátor az amerikai hetilapnak. Hozzáfűzte: a belátható jövőben az ország legbefolyásosabb republikánusa marad, ez kétségtelen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.