Trumpon a héten Amerika szeme, hivatalosan is ő a republikánusok jelöltje

Megkezdődött a republikánusok országos konvenciója, amely újrajelöli az elnököt.

Magyar Nemzet
2020. 08. 24. 19:46
null
Charlotte, 2020. augusztus 24. Résztvevõk az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvencióján az észak-karolinai Charlotte városában 2020. augusztus 24-én, a négynapos esemény kezdõnapján. Fotó: Chris Carlson Forrás: MTI/EPA/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felemelő és pozitív republikánus elnökjelölő konvenciót ígért Donald Trump amerikai elnök, aki a Fox hírtelevíziónak adott interjújában azt is megjegyezte: természetesen nem hagyják válasz nélkül az őt és más republikánusokat érő, szerinte hazug vádakat sem. – Ha nem válaszoltam volna mindig erőteljesen, akkor most nem ülnék itt – fogalmazott Trump arra a felvetésre válaszolva, hogy amennyiben újraválasztják, felhagy-e közismert stílusával. Mindez előzetes volt a Republikánus Párt hétfőn kezdődött konvenciója elé, amely – a demokraták múlt heti fórumához hasonlóan – négy napig tart majd.

Résztvevők az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvencióján az észak-karolinai Charlotte városában 2020. augusztus 24-én, a négynapos esemény kezdőnapján
Fotó: Chris Carlson/MTI/EPA/AP

A nagy televíziós társaságok élőben közvetítik a rendezvényt, amelynek elvileg az észak-karolinai Charlotte városa ad ugyan otthont, ám a politikusok és a vendégek zöme szintén interneten bejelentkezve mondják el beszédüket, rögzített felvételről. Trump az előzetes várakozásokkal ellentétben végül mégis elutazott Charlotte-ba, ahol percek alatt össze is gyűjtötte a jelöléshez szükséges 1276 voksot, így már hivatalosan is ő a republikánusok jelöltje. Beszédében megköszönte a jelölést, és felidézett kormányzata eredményei közül néhányat, köztük az új kereskedelmi megállapodásokat, vagy az egészségbiztosítás javítása érdekében tett döntést, amellyel kötelezte a biztosítókat a súlyos betegekkel történő biztosításkötésre is. Hangsúlyozta, az Egyesült Államok soha nem lesz szocialista ország.

A négy nap mindegyikét egy-egy mottó és témakör köré rendezték. Hétfőn az Ígéret földje, kedden a Lehetőségek országa, szerdán a Hősök országa, a zárónapon, csütörtökön pedig a Nagyszerűség országa téma köré szerveződnek a beszédek. Az előzetes tervek szerint Trump mindennap rövid beszédet mond vagy hozzászól az elhangzottakhoz.

Beszédet mondanak majd az elnök gyermekei, és még a rendszerint visszahúzódó és a reflektorfényt kerülő first lady, Melania Trump is.

A first lady a konvenció második napján beszél, a Fehér Ház felújított rózsakertjéből. De megszólal Mike Pence alelnök is, Mike Pompeo külügyminiszter pedig kedden, Jeruzsálemből jelentkezik be.

A washingtoni Fehér Ház felújított rózsakertje 2020. augusztus 22-én, amikor bemutatják az eredeti, 1962-es kialakítás szellemében elvégzett háromhetes munka eredményét a sajtónak. Augusztus 25-én Melania Trump, az amerikai elnök felesége innen mond beszédet a Republikánus Párt országos konvencióján
Fotó: Susan Walsh/MTI/AP

Az elnökjelöltséget elfogadó beszédet Trump csütörtökön a Fehér Házban mondja el. Kifejti majd álláspontját többek között Kellyanne Conway, a Fehér Ház belpolitikai tanácsadója is, aki viszont most bejelentette: augusztus végén – családi okokból – távozik a Fehér Házból, írta a távirati iroda.

A képviselőház tegnap meghallgatta Louis DeJoy amerikai főpostamestert, miután kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, nem hátráltatja-e az állami posta a levélben történő szavazást. A demokraták, akik a koronavírus-járványra hivatkozva a levélszavazást szorgalmazzák, azzal vádolják Trumpot és a republikánusokat: szeretnék elbátortalanítani az amerikaiakat a postai úton való voksolástól arra hivatkozva, hogy az csalásra ad alkalmat. Mark Meadows, a Fehér Ház stábfőnöke politikai nyilatkozatnak minősítette a képviselőházi szavazást a postáról. A demokrata párti többségű képviselőház ugyanis 25 milliárd dolláros azonnali támogatást szavazott meg a postának a levélszavazás körülményeinek javítására. De Mitch McConnell, a republikánus többségű szenátus vezetője tudatta, hogy a törvénytervezet a felsőházban – amely jelenleg nem is ülésezik – nem fog átmenni, Trump pedig vétót ígért. A levélszavazással főleg a demokrata választók szoktak élni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.