Donáth Anna már a keleti oltóanyag mellett érvel Brüsszelben

A Momentum politikusa korábban meglehetősen bizalmatlan volt a kínai és az orosz vakcinákkal kapcsolatban.

Munkatársunktól
2021. 04. 28. 15:15
null
EP Plenary session - Joint debate - Digital green certificate - Union citizens & third countries - The accessibility and affordability of Covid-testing Fotó: Philippe BUISSIN Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője is felszólalt az uniós parlament szerdai, az oltási igazolványokról szóló vitáján Brüsszelben. A balliberális politikus – aki korábban meglehetősen kritikus volt az oltóanyagok Keletről való beszerzésével kapcsolatban – mostani beszédében viszont amellett érvelt, hogy

az EU ne diszkriminálja az orosz és a kínai vakcinákkal beoltottakat.

– Több mint egymillió magyart oltottak be keleti védőoltással, a javaslat az ő utazási jogosultságaikat szűkíti azokhoz képest, akiket nyugati vakcinával oltottak be. Ez elfogadhatatlan, ezt nem nevezhetjük európai megoldásnak – mondta a Momentum politikusa a plenárison. (Az Európai Bizottság javaslata szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével rendelkező oltóanyagokat automatikusan el kellene fogadni, az EMA zöld jelzésével nem rendelkező vakcinák esetében pedig minden tagállam saját hatáskörében nyilváníthatja majd védettnek az ezekkel beoltott európaiakat – a szerk.)

Donáth felszólalásában azért a kormánynak is odaszólt: szerinte joggal kritizálható Orbán Viktor politikája, ám „a nyugati vakcinákba vetett bizalmat propagandával aláásó” miniszterelnök nem egyenlő Magyarországgal.

Emlékezetes, a momentumos politikus korábban többek között úgy foglalt állást a keleti oltóanyagokkal kapcsolatban:

  • „A kormány káoszkommunikációja ellenére az emberek egyre inkább bíznak az EU által bevizsgált és engedélyezett védőoltásokban. De ezt a bizalmat rombolják azzal, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélye nélkül engedélyeznek az országban vakcinákat. […] A kormány várja meg az uniós hatóságok engedélyét, mielőtt milliárdokért rendelnek még a kontinensen nem engedélyezett vakcinákat!” (2021. január 21.)
  • „Lehet, hogy nincs probléma a kínai és az orosz vakcinákkal, az viszont biztos, hogy míg az EU megfelelő szerveiben bízhatunk, ugyanez nem mondható el az agresszív nyomásgyakorlást politikája lényegévé tett Orbán Viktorról. Nyilvánvalóan arról van szó, hogy a miniszterelnök így próbál gesztusokat gyakorolni Kínának és Oroszországnak. Majd ő megmutatja, hogy nincs szükség az EU engedélyére, és abból vásárol, amiből akar.” (2021. január 2.)
  • Donáth Anna változtatott korábbi kritikus véleményén Fotó: Philippe Buissin

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.