Egy fake news miatt berendelték az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét

Tételes cáfolatot kapott az amerikai helyettes államtitkár állítása. Felmerül a kérdés: kinek az érdeke a feszültségkeltés?

Magyar Nemzet
2019. 11. 12. 10:31
George Kent arrives for closed-door deposition on Capitol Hill in Washington
George Kent, deputy assistant secretary of state for Europe and Eurasian Affairs, arrives to testify at a closed-door deposition as part of the Democratic-led U.S. House of Representatives impeachment inquiry into U.S. President Donald Trump on Capitol Hill in Washington, U.S., October 15, 2019. REUTERS/Carlos Jasso - RC1CF8BFD330 Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az elmúlt hónap végén megjelent a nemzetközi sajtóban – igaz, forrás nélkül – az az állítás, hogy „Orbán Viktor hangolta az amerikai elnököt Ukrajna ellen”. Erre reagált a miniszterelnökséget vezető miniszter is, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy ez többszörösen nem igaz.

– Egyrészt azért sem, mert a magyar kormány az új ukrán vezetéssel kapcsolatosan az eddigi helyzethez képest mindenhol reményeinek és bizalmának adott hangot. Másrészt pedig, aki azt gondolja, hogy az amerikai külpolitika irányvonalát Magyarország tudja alakítani – bár ez egy megtisztelő feltételezés – de azért túlzottan nem vehető komolyan – fejtette ki Gulyás Gergely az október 22-i Kormányinfón

Az elmúlt hétvégén ismét előkerült a hír, és akkor már egy amerikai külügyi helyettes államtitkárt jelöltek meg forrásnak, aki a Donald Trump elleni ún. impeachment eljárás során nyilatkozott. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a történetre úgy reagált, hogy ez nem más, mint fake news.

– Megtisztelő, hogy ekkora jelentőséget tulajdonítanak a magyar miniszterelnök véleményének, ám Orbán Viktor ilyen megbeszélést nem folytatott az amerikai elnökkel – tették hozzá.

A Magyar Nemzet az eset kapcsán úgy értesült, hogy emiatt a külügybe rendelték a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét. (A nagykövet ebben az időben nem tartózkodott Magyarországon.)

Hogy ez mit jelent a diplomácia nyelvén?

Magyar Levente KKM-államtitkár volt az, aki a berendelés során beszélt Marc Dillard ügyvivővel, és értesüléseink szerint Gulyás Gergely szavait is megismételve elmondta, hogy Magyarország szeretné rendezni kapcsolatait az ukrán féllel, és ebben reménysugarat jelent az új ukrán államfő. A miniszterhelyettes nyilvánvalóvá tette, hogy a kapcsolatok rendezése minden érintett fél érdeke, legfőképpen pedig a kárpátaljai magyaroké, és a magyar kormány ezt tartja szem előtt.

Magyar Levente a megbeszélésen sajnálkozását fejezte ki, hiszen az ilyen felelőtlen és alaptalan állítások ezt a megbékélési folyamatot nehezítik.

Az egész történetben talán a legérdekesebb felmerülő kérdés: kinek az érdeke diplomáciai feszültséget kelteni Ukrajna kapcsán az Egyesült Államok és Magyarország között?

November 7-én jelent meg a sajtóban George Kent helyettes államtitkár októberi kongresszusi meghallgatásának leirata

A tanúvallomás során Kent többször is úgy említette meg Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, mint aki Putyin orosz elnök mellett azért felelős, hogy Donald Trump megváltoztatta véleményét Ukrajnával kapcsolatban. A helyettes államtitkár Fiona Hill, Európa, Oroszország és a volt szovjet tagállamok térségéért felelős volt NSC-főigazgatót jelölte meg forrásként. Amikor Kentet a magyar és az orosz vezető motivációjáról kérdezték, a helyettes államtitkár utalt az orosz elnöknek egy 2008-as bukaresti nyilatkozatára, amit George W. Bush korábbi elnöknek tett. Ebben a nyilatkozatában az orosz elnök tagadta Ukrajna létezését. George Kent szerint Orbán Viktor Ukrajnáról vallott nézete egy „Nagy-Magyarország” képen nyugszik, tekintettel a Kárpátalján élő 130 ezres magyarság létszámára. A jövő esztendő lesz a Trianoni békeszerződés 100. évfordulója, amelynek következtében George Kent szerint: „Több magyar él a határokon túl, mint a határokon belül.” A kongresszusi bizottságnak azon kérdésére, hogy vajon mindkét vezető szándéka az, hogy az Egyesült Államok ne támogassa Ukrajna függetlenségét, George Kent úgy reagált: „Azt mondanám, hogy az Putyin álláspontja. Orbán csak örül, ha akadályozni tudja Ukrajnát.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.