Eldurvult az erőszak Újdelhi utcáin

Az állampolgársági törvény módosítása miatt három napja ismét kirobbant tüntetésekben több mint két tucat ember halt meg, a sérültek száma pedig megközelíti a kétszázat.

2020. 02. 26. 15:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb vallási összecsapásai zajlanak az indiai főváros utcáin, az állampolgársági törvény módosítása miatt három napja ismét kirobbant tüntetésekben több mint két tucat ember halt meg, a sérültek száma pedig megközelíti a kétszázat, számolt be tegnap a The Times of India hírportál. Többek halálát vagy sebesülését lőfegyver okozta, állítják kórházi dolgozók. Hinduk egy csoportja egy mecsetet is felgyújtott még kedden, a támadások zömére ráadásul a muszlimok lakta területeken került sor, az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna portálja szerint pedig a hatóságokat a helyiek azzal vádolják, hogy „másfelé néznek” a muszlimokat, illetve tulajdonjaikat célzó támadások megakadályozása helyett.

Indiában azt követően kezdődtek tiltakozások, hogy a belügyminiszter december 9-én benyújtotta az állampolgársági törvény módosítására vonatkozó javaslatot a parlamentben. A decemberben elfogadott jogszabály értelmében indiai állampolgárságot adnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt – vallási üldöztetés miatt – elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek, de a muszlimoknak nem, emlékeztetett a távirati iroda. Bírálói szerint az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt) nevű hindu nacionalista kormánypárt által kezdeményezett jogszabály muszlimellenes.

Arvind Kedzsrival, Újdelhi államminisztere tegnap felszólította a kormányt, küldjön csapatokat a főváros északkeleti részébe, ahol a törvénymódosítás támogatói és ellenzői közt az összecsapások kitörtek. Kedzsrival nem zárta ki a kijárási tilalom bevezetését sem arra az időre, amíg a rendet helyreállítják. Noha újdelhi hatósági források szerint a rendőrök urai a helyzetnek, az államminiszter a Twitteren azt írta, az egyenruhások nem tudják megfékezni a zavargásokat. – A helyzet riasztó – összegezte Kedzsrival.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.