Elfogadta a szenátus Joe Biden mentőcsomagját

Szűk többséggel, de megszavazták 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagot, amit még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia.

Forrás: MTI2021. 03. 06. 20:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta szombaton az Egyesült Államok kongresszusának felsőháza Joe Biden amerikai elnök 1,9 ezermilliárd dolláros mentőcsomagját, amely most visszakerül a képviselőház elé végső jóváhagyásra.

Az elfogadott javaslat értelmében az amerikaiak többsége egyszeri közvetlen juttatásként 1400 dollárt kap, heti 300 dollár munkanélküli-segélyt kapnak, akik a koronavírus-járvány miatt elveszítették a munkájukat, és 350 milliárd dollárral segíti ki a szövetségi kormányzat az államokat és önkormányzatokat, amelyeknek a válság miatt tátongó űr keletkezett a költségvetésében.

A csomagot 50:49 arányban fogadta el a száztagú szenátus; a javaslatot egyetlen republikánus politikus sem szavazta meg.

A szenátus és a képviselőház által elfogadott javaslat egyelőre nem teljesen azonos, emiatt még jelentős csörték várhatók a csomag különböző elemeinek támogatói és ellenzői között. Az alsóház által elfogadott változat például heti 300 dollár helyett heti 400 dollárral egészítené ki a munkanélküli-segélyt.

A képviselőház változata a jelenlegi mintegy duplájára, 15 dollárra emelné az óránkénti minimálbért, de ezt a szenátusban nem sikerült elfogadtatni.

Egy republikánus politikus nem tudott részt venni a szenátusi szavazáson, így a demokraták nem voltak rászorulva arra, hogy a szavazategyenlőség esetén döntő Kamala Harris alelnök szavazatával fogadtassák el a javaslatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.