Eljöhet Salviniék ideje

Lemondott a magát korábban rendszerellenes pártként meghatározó Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetéséről Luigi Di Maio. Az olasz sajtó szerint a 33 éves politikus döntése nem csupán a mozgalom és a baloldali Demokrata Párt (PD) különös kormánykoalíciójának életképességét kérdőjelezi meg, de a hétvégi tartományi választások sorsát is befolyásolhatja. A Matteo Salvini vezette olasz jobboldal mindenesetre elsöprő győzelemre készül vasárnap.

2020. 01. 22. 18:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta áll saját mozgalmán belül is a bírálatok kereszttüzében Luigi Di Maio, a nagyobbik kormánypárt politikusa azonban tegnap – mindössze néhány nappal két kulcsfontosságú olasz tartományi választás előtt – bejelentette: külügyminiszteri pozícióját megtartva, de távozik az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetői székéből. Nehéz hónapok előzték meg a 33 éves politikus háttérbe húzódását. A mögötte való zúgolódás tulajdonképpen nem titok azóta, hogy a második világháború óta mindig a baloldal által kormányzott közép-olaszországi Umbria tartományban az M5S tíz százalékot sem tudott elérni a tavaly októberi választásokon, míg a bevándorlásellenes Matteo Salvini vezette egyesült jobboldal a szavazatok közel 60 százalékát megszerezte – írta az Il Giornale jobboldali napilap.

Di Maio 2017 szeptemberében vette át az M5S vezetését a pártalapító Beppe Grillótól. Az M5S a 2018 márciusi parlamenti választásokon a legnagyobb pártnak bizonyult 32,7 százalékkal, de a kormányzáshoz a Salvini vezette jobboldali Ligával kellett szövetkeznie. Di Maio kormányfőhelyettes és munkaügyi-jóléti miniszter volt egyszerre, valamint az M5S politikai vezetője, emlékeztet a távirati iroda. Miután pártja tavaly augusztusban szakított a Ligával, Di Maio a PD-vel folytatta a kormányzást, és átköltözött a külügyminisztériumba. A baloldallal való összekapaszkodás azonban láthatóan nem tett jót az eredetileg éppen a Demokrata Párt politikai elitjének leváltására törekvő mozgalomnak. Az előrejelzések alapján most vasárnap az Emilia Romagnában és Calabriában esedékes tartományi választásokon az M5S-t az eltűnés veszélye fenyegeti.

A párt erodálódása azonban már régebben megkezdődött. Harmincegy szenátora és képviselője hagyta el a mozgalmat 2018 márciusa óta, attól tartva, hogy egy esetleges előrehozott választásokon az M5S színeiben már nem lesz esélyük. Az eddigi utolsók közt Lorenzo Fioramonti volt kulturális miniszter szakított az M5S-szel decemberben, függetlenként folytatva pályafutását. Nem kizárt, hogy az M5S volt tagjai éppen Fioramontival alakíthatnak új parlamenti frakciót. Mindez azt a benyomást keltette, hogy Di Maio nem tudja ellenőrzés alatt tartani pártját. Az utódlásáért folytatott harc ugyanakkor máris megkezdődött, a La Repubblica balközép napilap szerint úgy tűnik, a párt vezetését ideiglenesen a 47 éves Vito Crimi szenátor veszi át, aki a kezdetektől aktív tagja a mozgalomnak.

Di Maio távozása mindenesetre azonnal beindította a találgatásokat az olasz sajtóban, miszerint a kormánypártok tovább gyűrűző válsága egyre inkább egy előrehozott választás felé sodorja az országot. Ennek eredményeként pedig nagy valószínűséggel a rendkívül népszerű Salvini kerülne a miniszterelnöki székbe. Ezt a forgatókönyvet tovább erősíthetik a hétvégi választások is, amelyek már kizárólag a PD és a Liga versenyéről szólnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.