Elnézést kért a felvidéki magyaroktól Igor Matovič kormányfő

A szlovák miniszterelnök elmondta: kijelentésével nem állt szándékában megsérteni a magyarokat.

Beke Beáta (Kassa)
2020. 10. 14. 9:04
Igor Matovic, leader of The Ordinary People and Independent Personalities, waits in front of the Bratislava Castle for a televised interview
Igor Matovic, leader of The Ordinary People and Independent Personalities (OLaNO), waits in front of the Bratislava Castle for a televised interview after the country's parliamentary election in Bratislava, Slovakia March 1, 2020. REUTERS/David W Cerny - RC21BF9Q5W43 Fotó: David W Cerny
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Akkor lesz ezeknek a találkozásoknak eredménye, ha az ígéretek mellé tényleges eredmények párosulnak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke azt követően, hogy az MKP alelnökével, Berényi Józseffel közösen a minap Igor Matovič szlovák kormányfővel tárgyalt. Az egyórás megbeszélésről szólva Forró hangsúlyozta, az ilyen jellegű tárgyalásokat tovább kell folytatni. – Egyébként államtitkári szinteken jelenleg is egyeztetések folynak. Tehát több szinten folyik a lehetőségek keresése annak érdekében, hogy a fejlesztések eljussanak régióinkba, és jobb kondícióba kerülhessenek ez által – magyarázta lapunknak az MKP elnöke. Hozzáfűzte:

fontosak a gesztusok, azonban közösségünknek kézzelfogható eredményekre van szüksége.

Igor Matovič miniszterelnök egyébként a felvidéki magyarok vezetőivel tartott közös sajtótájékoztatóján a minap hangsúlyozta: fontosnak tartja a jelenlegi járványhelyzetben, hogy a Szlovákiában élő, magyarul beszélő polgárokkal is kapcsolatot tartson, így a sajtótájékoztatón Forró Krisztián magyar nyelven mondta el a járvány megfékezésére irányuló alapvető szabályokat. Arról is szólt, hogy a párt segíteni fogja a járvány leküzdését elősegítő tudnivalók kommunikálását.

Noha a találkozóra a járványügyi helyzet miatt került sor, számos más, a felvidéki magyarokat érintő problémáról is szó esett – tudatta Forró Krisztinán. Mint azt elmondta, téma volt például a déli régiók infrastrukturális fejlesztése, a közúthálózat, köztük a Szoroskői-alagút és az északot déllel összekötő utak kiépítése is, amelyekre európai uniós forrásokból, az újjáépítési alapból kerülhetne sor. – Ezzel kapcsolatosan jeleztük, fontos, hogy a dél-szlovákiai régiók ezúttal ne maradjanak ki, és egyenlően történjen a források elosztása.

– A miniszterelnök nyilvánosan tett ígéretet arra, hogy egyenrangú elbánásban részesülnek majd a keleti és déli régiók is, Szlovákia többi régióihoz hasonlóan

– fogalmazott az MKP elnöke.

Forró elmondta azt is: a kormányfővel folytatott találkozón szóba került a kormányprogram, azon belül a kisebbségi hivatal létrehozása, a kisebbségi törvény, valamint Nyitra és Nagyszombat megyében a nyelvhasználat kibővítése. – Tájékoztattuk a miniszterelnök urat, hogy szeretnénk bekapcsolódni a folyamatba. Erre a lehetőségre is ígéretet kaptunk.

Megemlítettük neki a vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzott megjegyzését is, amelynek következtében közösségünk tagjai megsértve érezték magukat. Ezért pedig elnézést kért

– részletezte a találkozón elhangzottakat Forró. Utóbbival arra utalt, hogy Igor Matovič a járványügyi bejelentésekkel kapcsolatos vasárnapi sajtótájékoztatóján egy nyelvtani botlást követően úgy fogalmazott: „Bocsánat, ezt most magyarul mondtam.” Ez a megnyilvánulása nem kis felháborodást váltott ki a felvidéki magyar közösségben, hiszen köztudott, hogy a megjegyzés a tudatlanságra, az elmaradottságra és a műveletlenségre utal a szlovákok körében. A miniszterelnök elhibázott kijelentéséért az MKP vezetőivel közös sajtótájékoztatón elnézést kért, és elmondta: nem tudatosult benne az, hogy ezzel megsérti a magyarokat. Erre tárgyalópartnerei figyelmeztették.

– Mi, szlovákok ezt nem szánjuk sértőnek – emelte ki Matovič és kijelentette, hogy a jövőben különösképp figyel majd arra, hogy ilyen megfogalmazásokat ne használjon. Azt is elmondta, hogy már nem használja a „magyar kisebbség” kifejezést, amelyet a „magyar közösség” szókapcsolatra cserélt, és erre biztatja kollégáit is. – Senki nem gondolhatja, hogy a magyar anyanyelvűek asszimilációja lenne a célunk – fogalmazott, majd hozzátette, hogy a Csemadok finanszírozását és a kettős állampolgárság ügyét is vállalta annak ellenére, hogy ezek nem jelentenek számára politikai előnyt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.