Először lép orosz földre Kim Dzsong Un

Páncélozott vonatán mára várják Vlagyivosztokba Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, hogy csütörtökön találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Mártonffy Attila
2019. 04. 24. 15:06
Kim-Putin summit suspected venue
epa07522453 Workers put up North Korean and Russian flags on a road leading to the Far Eastern Federal University in Vladivostok, Russia, 23 April 2019. The school is widely believed to be the venue for an upcoming summit between North Korean leader Kim Jong-un and Russian President Vladimir Putin. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Fotó: YONHAP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páncélozott vonatán mára várják Vlagyivosztokba Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, hogy csütörtökön találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A szerelvény az Interfax hírügynökség értesülése szerint rövid időre megáll majd Haszan határállomáson, ahol több mint három évtizede működik az orosz–észak-koreai barátság háza. A létesítményt 1986-ban hozták létre, a jelenlegi észak-koreai vezető nagyapja, Kim Ir Szen látogatásához időzítve. A házat felkereste a távol-keleti kommunista ország második vezetője, Kim Dzsong Il is.

A Csoszon Ilbo dél-koreai lap úgy tudja, hogy Kim húga, Kim Jo Dzsong már kedden megérkezett a csúcs helyszínére, ahol jelentést tett neki az észak-koreai vezető kabinetfőnöke, Kim Cshan Szon, aki már múlt hét óta Vlagyivosztokban tartózkodik. Egy teherszállító repülőn már Kim Dzsong Un limuzinját is odaszállították. Hivatalos tájékoztatást ugyan egyik fél sem adott, de a megbeszélésre orosz lapjelentések szerint a Vlagyivosztokhoz tartozó Russz­kij-szigeten kerül sor, a Távol-keleti Szövetségi Egyetemen. Az előkészületekről szóló felvételek is ezt tanúsítják.

A tárgyalásokon Kim várhatóan Putyin támogatását kéri majd a Phenjan és a Nyugat szembenállásának enyhítéséhez, illetve a szankciók feloldásához, miután két hónappal ezelőtt – az Észak-Korea nukleáris leszereléséről szóló megállapodás hiányában – Hanoiban kudarcba fulladt a Kim és Donald Trump amerikai elnök közti csúcstalálkozó.

Phenjan várhatóan segítséget kér az észak-koreai gazdaság fejlesztéséhez is, különböző kereskedelmi és beruházási megállapodások formájában. Kim Dzsong Un szívesen fogadna humanitárius segélyszállítmányokat is. A The Guardian brit lap szerint az orosz elnök fontos közvetítőként szeretne fellépni a Phenjannal folytatandó nemzetközi tárgyalásokon. Észak-Koreának egyébként az is fejfájást okoz, hogy mind Oroszország, mind pedig Kína tavaly – egy 2017-es ENSZ-rendelkezésre hivatkozva – észak-koreai vendégmunkások tízezreit küldte haza, jelentős valutabevételtől fosztva meg Phenjant.

Moszkva is ellenzi Észak-Korea atomprogramját, de kritikus Washingtonnal szemben is szigorú szankciói miatt. Putyin a találkozóval azt akarja jelezni, hogy Észak-Korea nem szigetelődött el. De a két ország között már huzamosabb ideje szünetel a legmagasabb szintű kapcsolattartás. Kim Dzsong Il páncélvonatán 2001-ben és 2002-ben utazott Moszkvába, 2011-ben pedig Ulan-Udéba. A jelenlegi észak-koreai vezető még sosem lépte át az orosz határt. Putyin 2000-ben látogatott el Phenjanba – emlékeztet az MTI.

A Kommerszant orosz lap úgy tudja, Kim péntekig marad az orosz városban, s ellátogat azokra a helyekre, amelyeket apja, Kim Dzsong Il is felkeresett 2002-ben. Innen Kim haza, Putyin pedig Pekingbe utazik tovább, hogy részt vegyen az Új selyemút kezdeményezés keretében rendezendő csúcskonferencián.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.