EU-csúcs: a brexit és a klíma a csütörtöki menüben

A brexit, a koronavírus és a klímastratégia a kétnapos uniós csúcstalálkozó központi témái. Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének idő előtt távoznia kellett, mert fertőzésveszélynek tette volna ki az országvezetőket.

2020. 10. 15. 17:46
ORBÁN Viktor
A miniszterelnök a maszkviselés fontosságát hangsúlyozta. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök délután vette kezdetét az állam- és kormányfők kétnapos uniós csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol a magyar érdekeket Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. Az országvezetők két héttel ezelőtt a blokk előtti égető külpolitikai kérdéseket vitatták meg, csütörtökön pedig a brit–uniós tárgyalások és lehetséges kimenetelük, valamint az uniós klímatervek szerepelnek a napirenden. Pénteken aztán az EU–Afrika kapcsolatok, illetve a járványhelyzetben történő hatékony uniós koordináció lesznek a főbb tárgyalási pontok.

Boris Johnson árgus szemekkel figyel Londonból

Egyáltalán nem biztos ugyanakkor, hogy az idén január 31-én a blokkból távozott Nagy-Britannia utoljára téma a huszonhetek között. Amennyiben elérhető közelségben marad a szabadkereskedelmi alku a szigetországgal, szó van róla, hogy rendkívüli uniós csúcstalálkozót tartanak annak érdekében, hogy mielőbb pecsét kerülhessen a megállapodásra.

Az uniós és brit fél kilenc tárgyalási forduló során sem tudott megegyezni a jövőbeli kapcsolatrendszer feltételeiről, kiváltképp a halászati- és versenypolitika, valamint az állami támogatások kérdésében.

Szerda este Ursula von der Leyen bizottsági és Charles Michel tanácsi elnök telefonon egyeztettek Boris Johnson brit kormányfővel. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a kormányfő itt csalódottságát fejezte ki az előállt patthelyzet miatt, és abban egyezett meg az uniós vezetőkkel, hogy az EU-csúcsot követően, annak fejleményeinek fényében dönt a következő lépésekről.

Johnson eredetileg a csütörtöki, október 15-i dátumot jelölte meg határidőként: szerinte ha eddig nem sikerül előrelépést elérni, Nagy-Britannia egyszerűen elsétál a tárgyalóasztaltól.

Az EU-csúcsra érkezve mindenesetre valamennyi európai vezető összezárt, és figyelmeztettek: nem minden áron akarnak megállapodásra jutni Londonnal.

A magyar miniszterelnök az uniós csúcstalálkozóra érkezik 2020. október 15-én.
Fotó: Fischer Zoltán /MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Egységes tesztelési és karanténstratégia

Ahogy azt Orbán Viktor is hangoztatta brüsszeli beköszönő videójában, a találkozó egyik legfontosabb kérdése a koronavírus-járvány, az ellene való védekezés, illetve az ezzel kapcsolatos európai koordináció. Utóbbi kapcsán a tagállamokat tömörítő tanács kedden tett javaslatot az egységes színkódok, karanténszabályok és összehangolt utazási korlátozások kialakítására. Eszerint az Európai Járványügyi Központ hetente közzé tesz majd egy aktuális, a tagállamokat fertőzöttségi szempontból vörösre, narancsra és zöldre színező térképet. Az EU-csúcson megvitatandó tervek között szintén szerepel, hogy

a tagállamoknak kötelező lehet legalább az járványintézkedéseik hatályba lépése előtt 24 órával azokról tájékoztatást adni.

A közös keretrendszer részévé válhat majd az is, hogy milyen tesztelési és karanténszabályok vonatkozzanak a beutazókra, illetve, hogy egyetlen EU-ország se tilthassa meg, hogy zöld zónából utazók érkezzenek a területére.

Az EU azt szeretné továbbá, ha a tagállamok nem élnének tiltással az EU-állampolgárok előtt, hanem teszttel vagy karanténnal tennék biztonságossá a beutazást.

Brüsszel, 2020. július 17.
Az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülése 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.
Fotó: MTI/EPA/Reuters/Francois Lenoir

Meddig mehet személyesen?

Az országvezetőknek a pandémia kirobbanása óta ez a harmadik személyes csúcstalálkozója Brüsszelben, tavasszal videókonferencián egyeztettek az uniós kérdésekről. Egyre több szó esik arról is, hogy a romló járványügyi mutatók miatt kockázatosak az ülések, így hamarosan visszatérhet a virtuális formátum.

Ezt azonban sok diplomata magától értetődően nem szereti, ugyanis egy-egy fajsúlyos találkozón a folyosói egyeztetéseknek nagy szerep jut.

Egyébként már most is közbe-közbeszól a koronavírus: Matuesz Morawieckzi lengyel kormányfő karanténban van, így a jelenlegi csúcstalálkozón ott sincs személyesen. Ursula von der Leyennek pedig csütörtök délután sebtében kellett elhagynia a találkozót, miután egy kollégájáról kiderült, hogy fertőzött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.